Održan razgovor sa 11 kandidata za članove VSS 1Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

U Odboru Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu smoupravu danas je održan razgovor sa 11 kandidata za članove Visokog saveta sudstva (VSS).

Profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Jelena Vučković navela je da je njena oblast javno pravo, upravno i ustavno pravo.

Ona je rekla da je veoma važno da VSS koji bude konstituisan bude profesionalan i ocenila da je zadatak pravnika da poštuju postojeće norme.

Advokat Dragan Milićević istakao je da advokatura najbolje poznaje rad pravosuđa i naveo da u sudovima ima mnogo dobrih radnika, ali i mnogo neradnika, i da se sudovi moraju „očistiti“ od njih.

On je rekao da je završio vojne škole, bio na ratištima 1992. i 1999. godine, a da je vojsku napustio jer je shvatio da ne može da postane general.

Advokat Čedomir Kokanović rekao je da je državne komorske vrhuške strogo kontrolišu advokaturu koja zato nije samostalna i nezavisna.

On je rekao da je 2019. godine „tajna grupa“ advokatskih komornika radila na uvođenju obavezne medijacije, odnosno procedure pred obaveznim medijatorom, „paradržavnim, skupo plaćenim i nepotrebnim parazitom kao što su notari i izvršitelji“, ali da je pozvao sve advokatske komore da se pobune zbog čega je Ministarstvo pravde odustalo od tog predloga.

Advokat Žikica Dronjak rekao je da je 1990. godine izabran za pokrajinskog sekretara za zakonodavstvo u Izvršnom veću AP Vojvodine i da je vodio radnu grupu za izmenu statuta Vojvodine, što je bio „ozbiljno urađen posao“.

Naveo je da je to bio period donošenja Ustava koji je značajno promenio sistem funkcionisanja države, jer je Vojvodina tada bila država.

Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Nikola Bodiroga je rekao da je poslanicima Skupštine posebna odgovornost da vode računa koga će izabrati u VSS, jer od sastava VSS zavisiti nesmetano funkcionisanje sudstva.

Diplomirana pravnica Marina Grbić rekla je da je veoma ponosna jer učestvuje u izborima za članove VSS.

Navela je da bi četiri pravnika, člana VSS, trebalo da dolaze iz različitih sfera društvenog života, jedan predstavnik akademske zajednice, jedan advokat, jedan član nezavisnog državnog organa koji se bavi ljudskim pravima i jedan predstavnik organizacija civilnog društva.

Advokat Vojkan Simić rekao je da s obzirom na svoje iskustvo želi da pomogne radu VSS i da se sudstvo dovede na viši nivo sa kvalitetnijim sudijama.

Ocenio je da izabrani članovi VSS neće moći sami da doprinesu boljem kvalitetu sudstva već da je potrebna sinergija i podrška zakonodavne i izvršne vlasti.

Advokat Rastko Brajković rekao je da nakon ustavnih promena u pravosuđu sledi primenjivanje tih promena u praksi i da želi da članstvom u VSS doprinese tome.

Odboru su se predstavili i Dragutin Radosavljević, Branislav Manić i Violeta Denić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari