Održan sastanak gradonačelnika Novog Sada i predstavnika romske zajednice 1foto: Gradska kuća

Sastanak gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predstavnika romske zajednice sa teritorije grada održan je danas, povodom Međunarodnog dana Roma, u Gradskoj kući.

Tema sastanka bila je položaj roma u AP Vojvodini sa akcentom na obrazovanje i učešće romske zajednice u svim sferama društvenog i javnog života, sa posebnim osvrtom na Novi Sad.

„Drago mi je da smo napokon promenili spomen tablu na Keju žrtava racije, koja je decenijama bila trn u oku romskoj populaciji. Mi ovde živimo decenijama i vekovima zajedno i verujem da će naši odnosi biti unapređivani u budućnosti“, poručio je gradonačelnik Vučević.

Prema njegovim rečima, postoji napredak u odnosu prema prema romskoj populaciji, od lokalnog do državnog nivoa, istakavši da u Novom Sadu otvorena Kancelarija za inkluziju Roma, radna mesta u gradskoj upravi za Rome, ali i da su usvojeni i značajni dokumenti koji se bave pitanjem inkluzije Roma.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović u ime romske delegacije rekla je da je Međunarodni dan Roma od izuzetne važnosti s obzirom da se tog dana u celom svetu posvećuje pažnja problemima sa kojim se pripadnici te populacije suočavaju.

„Istorijski važan momenat za nas bio je menjanje pogrdnog natpisa na spomen-ploči na Keju žrtava racije, o čemu su pripadnici romske nacionalnosti decenijama sanjali“, istakla je Jelena Jovanović.

Nakon sastanka, Vučeviću je uručena i Plaketa za doprinos unapređenju položaja romske zajednice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari