Održan sastanak ministra Ružića i v.d. direktora Muzeja žrtava genocida 1Foto: Muzej žrtava genocida

Neophodno je institucionalno povezivanje Muzeja žrtava genocida sa mrežom prosvetnih ustanova svih nivoa na celokupnom području Srbije, zaključeno je danas na sastanku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića sa v.d. direktorom Muzeja žrtava genocida Dejanom Ristićem.

Dogovoreno je i da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Muzej žrtava genocida potpišu protokol o saradnji koji bi omogućio i pospešio realizaciju brojnih obrazovnih i naučno-istraživačkih projekata Muzeja žrtava genocida, istaknuto je u saopštenju.

Cilj je, kako se navodi, obogaćivanje i objektivizacija znanja iz nacionalne i opšte istorije, kao i jačanja svesti o potrebi konstituisanja kulture sećanja zasnovanog isključivo na istorijskim činjenicama.

Ružić i Ristić su ukazali i na neophodnost zajedničkog odupiranja brojnim izazovima koje sa sobom nose sve češći i sve agresivniji pokušaji pseudonaučnog prekrajanja, krivotvorenja i falsifikovanja prošlosti koji prete da konstituišu neku novu istorijsku ,,istinu“ oslobođenu istorijskih činjenica.

Složili su se da je potrebno uložiti mnogo više napora kako bismo se svi zajedno spremno suočili i izborili sa brojnim izazovima pred kojima se nalazimo u oblasti obrazovanja, naučnih istraživanja, očuvanja dostojanstvenog sećanja na srpske žrtve stradale tokom prethodnog veka, žrtve holokausta i zločina počinjenih nad Romima, kao i po pitanju istrajavanja u nacionalnom identitetu uz obavezu očuvanja našeg nacionalnog i identitetskog kulturnog nasleđa, a posebno kulture sećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari