Održana generalna proba vežbe Sistem 2021 na 50 lokacija u Srbiji 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Generalna proba operativno-taktičke vežbe subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Srbiji „Sistem 2021“, koja će biti održana u petak, 5. novembra, izvedena je danas na više od 50 lokacija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao generalnoj probi u Kragujevcu i na Drini kod Loznice, istakao je da Srbija „može da bude sigurna da ima ko da joj pomogne, sačuva živote i imovinu ljudi, bez obzira kakva opasnost da nam preti“.

On je istakao da je proba održana na 50 lokacija, u 24 grada i 26 lokalnih samouprava, koju je uvežbavalo blizu 8.000 ljudi.

Istakavši da je zadovoljan kako je prošla generalna proba, ministar Vulin se zahvalio na komunikaciji koja je kroz vežbu ostvarena sa jedinicama lokalne samouprave i jedinicama civilne zaštite, kao i sa svim drugim subjektima koji su tu kada je pomoć civilnom stanovništvu potrebna.

„Posebno sam ponosan na saradnju sa civilnom zaštitom Republike Srpske, zahvalan Srpsko-ruskom humanitarnom centru na saradnji i ponosan na svaku lokalnu samoupravu koja je sa svojim jedinicama radila nešto što nismo radili decenijama unazad“, rekao je Vulin.

U operativno-taktičkoj vežbi učestvovaće oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Tokom vežbe subjekti iz sistema zaštite i spasavanja prikazaće spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari