GUP kao pijaca 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada izneo je niz primedbi na generalni urbanistički plan Novog Sada istakavši da pojam „opšteg gradskog centra“ koji se pominje, a koji definiše objekte različitih namena, otvara „pijacu“, budući da je sve što je označeno tim pojmom podložno je budućim pregovorima za koeficijent izgrađenosti, te da je sve u prethodnom GUP-u bila manipulacija.

– Ono što je urađeno u prethodnih deset godina sa važećim GUP-om bila je manipulacija, i to što opšti gradski centar nije bio definisan tačno, zbog toga se pregovaralo za svaku lokaciju kako ko hoće, i to je druga stvar. Sada je legitimizovana i uvedena jedna pijaca, jer sve što je tako označeno podložno je pregovorima. Možete reći da to nije tako i da se to neće desiti, ali sve što se dešavalo u prethodnih deset godina ne govori tako – objasnio je Jović.

On je ukazao na to da je trenutni generalni urbanistički plan bazira na studijama iz 2008. i 2009. godine.

Izradi Generalnog urbanističkog plana se pristupilo kao rutinskom poslu, istakao je nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, ocenivši da je u pitanju „najvažniji dokument koji donosi grad“, te da nije predstavljen najvažniji deo strategije, odnosno vizija razvoja grada.

On je poručio da se novim planom „servisira postojeće stanje“ te da se ističe samo „građevinska dimenzija“.

Novaković je kritikovao predlog izgradnje stambeno poslovnih objekata kod Mornarice, izjavivši da smatra da taj prostor treba da se zaokruži razvojem turističkog i sportskog potencijala. Osvrnuo se na Šodroš, za koji je rekao da je u pitanju prirodni rezervat kojem preti pretvaranje u veštačku okolinu, uz moguću izgradnju stambenog naselja sa objektima do 20 spratova.

Nekadašnji gradonačelnik dodao je da se marina planira na „najnepovoljnijem mestu“, budući da se sve fekalne i otpadne vode idu prema gradskoj plaži Štrand, te da bi marina morala biti izmeštena uzvodno kako bi se izbegli svi ekološki problemi.

U planu je i plaža dužine 1400 metara, sa ugostiteljskim objektima, za koju je Novaković rekao da predstavlja „kakofoniju zbog nadmetanja u glasnoći muzike“, te da to ne mora da se premesti u pozadinu Telepa, i kritikovao što novi GUP ne predviđa više trgova i pešačkih zona u svrhu kreiranja „humanog života i socijalizacije“, još jednom ponovivši da je po sredi „maksimalizacija građevinskih kapaciteta“ bez izlaska u susret građanima.

Polemika je nastala i u vezi sa planovima za odbranu od poplava. Aktivistkinja Danijela Stojković kritikovala je planove za izgradnju odbrane od hiljadugodišnjih voda na Kameničkoj adi, upitavši se zbog čega svega 300 km uzvodno postoji isključivo obaloutvrda na 100 godina.

– Ovakva odbrana može samo da nas ugrozi dalje, jer se gradu onemogućava velika retenziona oblast koje je služila vekovima kao odbrana od poplava. Zbog toga nije naseljavana, već svojom retenzijom omogućava upijanje – istakla je Danijela Stojković, i dodala da će to sprečiti upijanje velikih plavnih talasa.

Prezentacija je protekla burno, u više navata došlo je i do dobacivanja i prepirki između prisutnih građana i kreatora GUP-a.

Rasprava uz obezbedjenje

Aktivista Miran Pogačar pitao je direktora Javnog preduzeća Urbanizam Dušana Miladinovića da li je član Srpske napredne stranke. Miladinović je potvrdno odgovorio i napomenuo da to nema nikakve veze sa izradom Generalnog urbanističkog plana, što je Pogačar prokomentarisao „kao što ni Galens nema veze sa GUP-om“.

Jedan od građana pitao je Miladinovića zbog čega je zvao obezbeđenje SPENS-a i policajce u civilu da obebeđuju raspravu. Miladinović rekao da ne zna o čemu se radi.

Više infomracija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari