Održana sednica projekta "Podsticajno roditeljstvo kroz igru" 1Foto: N1

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji daje podršku podsticajnom roditeljstvu i kroz rad na unapređenju zakonodavnih okvira iz Porodičnog zakona, istakla je danas državna sekretarka Milka Milovanović Minić na drugoj sednici Upravnog odbora projekata “Podsticajno roditeljstvo kroz igru”, održanog u Palati Srbija.

Ovaj projekat sprovodi UNICEF uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju koordinira radom ovog intersektorskog odbora u koji su uključena i ministarstva zdravlja, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite, kao i Stalna konferencija gradova i opština, saopštilo je Ministarstvo.

Milovanović Minić osvrnula se na pojedine odredbe Porodičnog zakona, čiju izmenu predlaže Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Reč je o zaštiti prava dece i roditeljskih prava, uvođenju u Porodični zakon definicije deteta, ukidanju dečijih brakova, kao i fizičkog kažnjavanja dece.

Razmatra se, kako je rekla, i predlog za uvođenje zakonske obaveze roditelja da pohađaju odgovarajuće škole za roditelje, ukoliko je neophodno unapređenje roditeljskih kompetencija.

Ona je istakla da je neophodno stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj najmlađih, kako bi roditelji bili najbolja podrška svojoj deci.

„Inicirali smo unapređenje Pravilnika o hraniteljstvu, kao i Opšteg protokola za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja“, rekla je Milovanović Minić.

Program podrške roditeljstvu sprovodi se u 33 opštine u Srbiji, uz posebnu pažnju o deci u ranom uzrastu.

Predsednica Upravnog odbora ovog projekta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je više od 10.000 roditelja do sada na neki način obuhvaćeno projektom, uključujući i savetovanja na daljinu
kroz video pozive u patronažnim službama, kao i aplikacije za roditelje novorođenčadi.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je, osvrćući se na proces reforme sistema socijalne zaštite u Srbiji, koji je usmeren ka podršci biološkoj porodici, da je 2000. godine na institucionalnom smeštaju bilo 3.500 dece, dok je danas 600.

„Zakon o socijalnoj zaštiti ograničava smeštaj dece ispod tri godine u ustanove socijalne zaštite, tako da danas u tim ustanovama privremeno boravi oko 20 dece mlađe od tri godine“, rekla je Božović.

Josi Ečeveri Burkhart, predstavnica UNICEF rekla je da preliminarni rezultati istraživanja potvrđuju da je roditeljima potrebna sistemska podrška, da imaju poverenje u pružaoce usluga, patronažu i pedijatre,
ali da očekuju više individualizovane podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari