Održana završna akcija kampanje za smanjenje upotrebe plastičnih kesa 1Foto: Smart kolektiv

Smart kolektiv je tim povodom 25. i 26. avgusta u Beogradu organizovao akciju podizanja svesti građana o štetnosti upotrebe plastičnih kesa u saradnji sa marketima i na više lokacija u gradu, saopšteno je danas.

Kako je navedeno, građanima su tom prilikom deljeni ekološki cegeri sa edukativnim materijalima o zelenoj ekonomiji koja podrazumeva sistemsku transformaciju poslovanja i konzumentskih navika, uz apele da u potpunosti izbace iz upotrebe korišćenje plastičnih kesa prilikom odlaska u prodavnicu.

„Plastični otpad predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, ali uprkos tome veliki broj građana i dalje koristi plastične kese. Od 1. januara 2020. u Srbiji je na snazi zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih kesa kakve smo do tada koristili, a dozvoljene su veoma lagane kese (do 15 mikrona), i plastične za više upotreba (preko 50 mikrona), koje moraju biti biorazgradive. Iako upotreba biorazgradivih kesa doprinosi smanjenju količine nagomilanog plastičnog otpada na deponijama, jer one imaju brži period raspadanja, biorazgradive kese takođe ostavljaju tragove mikroplastike koja je štetna za ljude i životinje, a koji ostaju u tlu i vodi i teško ih je odstraniti“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, ta akcija predstavljala je završnu aktivnost regionalnog projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat od marta 2018. sprovodi konzorcijum organizacija koji pored Smart kolektiva iz Srbije čine FORS Montenegro iz Crne Gore, CRP iz Bosne i Hercegovine, Ekosvest iz Severne Makedonije, EDEN iz Albanije, kao i udruženje SLAP iz Hrvatske.

Ovaj projekat imao je za cilj jačanje lokalnih organizacija za umrežavanje i izgradnju koalicija, zastupanje, učestvovanje u donošenju odluka, praćenje javnih politika i sprovođenje projekata u oblasti zaštite životne sredine, kao i zastupanje i promovisanje koncepta zelene ekonomije i zelenog preduzetništva i njihovog značaja za održivi razvoj kod opšte javnosti, lokalne i državne uprave, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari