Odstreljeno četri šakala i tri lisice 1Foto: M. Veljković

Poznato je da je šakal životinja predator i kao takva nanosi ogromne štete po lovni fond divljači u Srbiji. Zbog toga Lovački savez Srbije u svim lovištima na teritoriji gde šakal obitava organizuje hajke na nju.

Tako je poslednje nedelje u februaru po deveti put organizovana hajka pod nazivom “Lov na Moravskog šakala” u organizaciji Lovačkog udružena “Resava”, koji čine Lovačke sekcije iz Lučice, Prugova, Poljane i Vlaškog Dola, sa preko 250 članova.

Ni pasje vreme koje je u naše krajeve doneo ledeni talas iz Sibira koji je spoljnu temperaturu spustio u debeo minus, niti ledeni severac koji se uvlačio u kosti, niti sveukupna loša situacija, nije sprečila veliki broj lovaca iz čitave Srbije i nekoliko lovaca iz Rumunije da prisustvuju tradicionalnom lovu na Moravskog šakala. Lovci su se od ranih jutarnjih sati počeli da okupljaju na zborno mesto u restoranu Izvor. Kako bi se zagrejali i neutralisali ledeno vreme pribegli su tradicionalnom srpskom zagrevanju uz pomoć domaće “mučenice” od šljive. Neki su se zagrejaviliji gospodskijim pićem u vidu “Gorkog lista”. Nakon zagrevanja lovcima je poslužen doručak u vidu parčeta vruće gibanice i jogurta. Nakon okrepljenja, tačno u devet časova, član organizicionog odbora, Slaviša Pavlović, poznatiji kao Paja, dunuvši u lovačku trubu pozvao je sve lovce da se okupe kako bi dobili poslednje instrukcije pred polazak u hajku i kako bi napravili zajedničku fotografiju.

O kolikoj se štetočini radi govori nam bivši predsednik LU”Resava” a sada član Orgazicionog odbora šakalijade Slaviša Pavlović Paja.

-Šakal je životinja predator koja nam je ratnih devedesetih godina došla sa rumunskih Karpata. Od tada se namnožila u svim krajevima Srbije, a posebno u Pomoravlju. Šakal uništava zečeve, mladu srneću divljač, gnezda sa pilićima fazana, jarebice i drugih ptica, kao i njihovih jaja…Pošto on nema prirodnih neprijatelja, sem čoveka, na nama lovcima je da taj broj šakala organizovanim hajkama, dovedemo na razumnu meru, kako bi zaštitili lovni fond divljači-objašnjava Slaviša Pavlović. On je pred sam polazak lovcima rekao na kojim potezima će biti organizovana hajka i podelio im poslednja uputstva. -Loviće se na dve lokacije. Jedna je u ataru Lučice na potezu takozvanom Brankove rupe, dok će druga grupa biti na granici atara Prugova i Poljane, na potezu zvanom” poljanska ada”, poručio je on.

Predsednik Orgazicionog odbora šakalijade, koji je i predsednik LU”Resava”, Novica Radivojević kaže da je bezbednost učesnika najvažnija i da se zbog toga lovci moraju strogo pridržavati pravila. -Ove godine hajku na šakala organizovali smo u lovištima koji se nalaze u priobavlju reke Velike Morave u atarima Mesnih zajednica Lučica, Prugovo i Poljana. Svi lovci detaljno su upoznati sa pravilima lova, kako ne bi došlo do neželjenih situacija, jer je bezbednost učesnika najbitnija poručio je prvi čovek “šakalijade” , ujedno se zahvalivši svima onim koji su na neki način pomogli u organizaciji ove manifestacije. On je uputio i jedan zanimljiv predlog požarevačkoj lokalnoj samoupravi. – U svetu se mnogo ceni lovni turizam, koji donosi i dobar profit. Predlažem gradu Požarevca da ovu manifestaciju uvrsti naredne godine u plan manifestacija koji ima Turistička organizacija Požarevac. Siguran sam da bi se tako naša manifestacija “Lov na Moravskog šakala” podigla na jedan viši nivo i da bi donela kako profit, tako i povećan broj turista koje zanima sve vezano za lov. Smatram da bi naša manifestacija postala međunarodna, mada je to i sada pošto već nekoliko godina na nju dolaze lovci iz Republike Srpske i Rumunije, ali bi se proširila i na druge zemlje-poručio je prvi čovek ovog lovačkog udruženja.

Tačno nakon tri sata lova lovci su se vratili na zborno mesto. Lovački plen bio je u vidu ustreljenih četri šakala i tri lisice. Posle uspešno završene hajke na šakala učesnici su nastavili druženje u restoranu Izvor.

I ovog puta proglašeni su pobednici u lovu na šakala, najhumaniji lovci, kao i svaki put proglašen je i naj promašaj. Ujedno dodeljene su zahvalnice svim onim koji su doprenili uspešnoj organizaciji ove zanimljive manifestacije. Najbolji lovac bio je Bojko Suvajac iz LU “Grocka”. Drugo mesto osvojio je Cvetković Dragan iz LU” Resava”, domaćina šakalijade, dok je treći bio Stanković Draško iz Suvog Dola, LU”Žagubica#. Ove godine pehar za najpromašaj dobio je Slaviša Stojanović iz Poljane. Specijalne zahvalnice dobilo je trojica rumunskih lovaca čije je prisustvo, pored lovaca sa teritorije čitave Srbije, omogućilo da manifestacija dobije međunarodni karakter. Pobednik ovogodišnje šakalijade Bojko Suvaj iz Grocke rekao je da je ženku šakala odstrelio jednim metkom. -Bio sam iza jednog drveta i frontalno osmatrao teren. U jednom trenitku šakali je iz šume istrčao u mom vidokrugu. Sačekao sam da mi se približi i onda sam nanišao i opalio. Jednim metkom sam ga pogodio u vrat i on je pao, priča pobednik manifestacije kako je došao do najvećeg ulova.

Zanimljivo je da su glavni gosti pored potpredsednika LS“Srbije“ i predsednika LS” Kosova i Metohije” Ilije Elezovića bili i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, predsednik požarevačke Skupštine, Bojan Ilić, pomoćnik gradonačelnika Nenad Petrović i nekoliko članova Gradskog veća, predvođeni Ivanom Jovićem I Mlađanom Nikolićem, što se ranije nije dešavalo.

Predsednik Lovačkog saveza Kosova, Ilija Elzović nije skrivao svoje oduševljenje organizacijom ove manifestacije. -Redovan sam gost i mogu da kažem da je ova šakalijada jedna od najorganizovanijih u Srbiji. Sve mi se sviđa na njoj, a najviše susreti sa mojim dragim prijateljima lovcima, kako domaćina, tako iz cele Srbije. Evo, pozivam ih sve da dođu kod nas na Kosovo u lov i da im uzvratimo gostoprimstvo, priča prvi lovac Kosova. Ni administrativna radnca požarevačkog suda, Marija Eftimov, ne krije svoje oduševljenje organizacijom ove uspešne manifestacije. –Zahvaljujući mom prijatelju, Novici Radivojeviću koji je predsednik organizicionog odbora šakalijade redovan sam gost na njoj. On u saradnji sa svojim drugovima iz udruženja maestralno u svim detaljima organizuje ovu manifestaciju. I ja im na tome iskreno čestitam. Nadam se da će i moj sin Miloš, koji ima 25 godina, naredne godine aktivno učestvovati u lovu na Moravskog šakala, pošto ima sedmogodišnje lovačko iskustvo. Njega je u 18. godini lovom zarazio njegov deda, koji je lovac čitavih 45 godina, priča ova šarmantna dama, dok pozira sa ulovljenim trofejima.

Nakon oficijalnog dela lovci učesnici i njihovi gosti lagano su se uz “iće i piće” opuštali. Raspoloženje im je podizao orkestar Joce Strižanca. Slavlje je potrajalo do duboko u noć.

Bogat meni

Meni na lovačkoj zabavi bio je izvrstan. Prvo su poslužena dva predjela. Jedno klasično, a drugo zimsko sa projom, čvarcima, turšijom i pihtijama. Zatim na red je stigao lovački gulaš sa mesom divljači , koji se gostima od svih jela najviše dopao, tako da su neki od njih zamolili organizatore a im daju neku porciju za poneti, što sui m oni ljubazno uslišili želju. Bilo je jagnjećeg i prasećeg pečenje i neizbežnog roštiljskog mešanog mesa, kao i kupus salate sa ljutim papričicama. Na kraju služen je dezert u vidu baklava.

Lutrija

I ove godine organizovana je bogata lovačka lutrija. Glavna nagrada bila je poluautomatska lovačka puška. Interesantne su bile i ostale nagrade. Lovački dvogled, lovačke kape, remenik za pušku, lovačka britva, razni lovački rančevi, lovački patroni…kao i nelovačke nagrade u vidu besplatnog šišanja, tehničkog pregleda vozila, kotlić sa stalkom…

 

Pokloni

Svaki učesnik zabave od organizatora, njih preko 300, dobio je prikladnu kesu sa markentingškim i propagandnim materijalom, u kojoj je bila po jedna knjiga iz edicije „Braničeva“dar požarevačkog Centra za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari