saobraćaj kontrolafoto FoNet/MUP Srbije

Otkako se u javnosti pojavio nacrt izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, najviše pažnje privukla je odredba koja saobraćajnoj policiji omogućava da privremeno oduzima vozila. Kako je nacrt došao do Vlade Srbije, sve glasnije se postavlja pitanje – da li je takva odredba u sukobu sa Ustavom?

Sporni član obavezuje policijskog službenika da od počinioca težeg saobraćajnog prekrašaja oduzme “predmet koji je bio upotrebljen za izvršenje tog prekršaja”, odnosno vozilo.

Ipak, da bi do toga došlo, moraju da budu ispunjeni i dodatni uslovi. Osim što vozač mora da bude uhvaćen kako čini težak prekršaj, da bi se ispunili zakonski uslovi za oduzimanje vozila, potrebno je da je ista osoba “u poslednje dve godine pravosnažno osuđena za teže prekršaje iz ove oblasti”.

Ova formulacija ukazuje da je potrebno da je neko pravosnažno osuđen za najmanje dva teža prekršaja u poslednje dve godine. Spisak teških prekršaja nabrojan je postojećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Nacrt izmena propisuje da će privremeno oduzimanje “predmeta izvršenja prekršaja” moći da traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. Takođe, troškove čuvanja oduzetog predmeta snosiće lice od kojeg je oduzet.

Da bi ovo privremeno oduzimanje vozila moglo da preraste u trajno, može da se zaključiti iz Zakona o prekršajima. Ovaj zakon ističe da predmeti koji su upotrebljeni, namenjeni ili nastali izvršenjem prekršaja mogu biti oduzeti. Donoseći odluku o oduzimanju, sud odlučuje i da li će se predmet uništiti, prodati ili predati zainteresovanom organu.

Iz ovoga sasvim jasno proizilazi da su prekršajni sudovi i ranije mogli trajno da oduzimaju vozila, a da je jedina novina ta da će i policija moći privremeno da oduzima vozila do okončanja postupka.

I pored toga, najavljena mera je naišla na kritike dela javnosti, a glavni argument protivnika je Ustav Srbije i ustavne garancije prava na slobodno uživanje imovine.

Iako takve garancije postoje u Ustavu, one nisu bez izuzetaka. Tako Ustav jamči mirno uživanje svojine i drugih svojinskih prava stečenih na osnovu zakona. Međutim, u istom članu se navodi i da je oduzimanje ili ograničenje imovine radi naplate poreza i drugih dažbina ili kazni, dozvoljeno samo u skladu sa zakonom.

Da se zakonske odredbe o oduzimanju vozila sprovode godinama unazad pokazuje i primer nelegalnih taksista.

Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju dozvoljava republičkom inspektoru za drumski saobraćaj da privremeno oduzime vozilo do okončanja prekršajnog postupka, odnosno postupka za privredne prestupe. Po ovoj odredbi su godinama unazad privremeno oduzimana vozila od “divljih” taksista.

Ukoliko izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u neizmenjenom obliku bude usvojen u skupštini, ovu mogućnost će ubuduće imati i pripadnici saobraćajne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari