Oglasili se Ministarstvo zdravlja i užička bolnica zbog smrti trudnice 1Bolnica u Užicu/Foto: N. Kovačević

Stručna komisija, koju je formirao Zdravstveni centar Užice, utvrdila je da nije bilo propusta u lečenju trudnice I. P. (25), koja je preminula u užičkoj bolnici, u petak, 3. marta.

To je za Danas rekao dr Dragan Damjanović, direktor užičke bolnice, na čiji predlog je uprava Zdravstvenog centra Užice formirala komisiju za proveru unutrašnjeg kvaliteta stručnog rada.

„Komisija je mišljena da su svi dijagnostički i terapijski postupci sprovedeni  u interesu pacijentkinje, a u skladu sa medicinskim postulatima“, preneo je za Danas sadržaj izveštaja te komisije dr Damjanović i naveo da se čekaju rezultati obdukcije.

On je dodao i to da „nije bilo organizacijskih propusta, prilikom lečenja pacijentkinje“.

Minstarstvo zdravlja je danas ranije, a na pitanja naše redakcije, odgovorilo da je „zbog komplikacija zdravstvenog stanja, koje su uzrokovale smrt trudnice i ploda, na zahtev direktora užičke bolnice formirana komisija za sprovođenje vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u vezi sa lečenjem pacijentkinje I. P.“

Takođe, u odgovoru našoj redakciji je navedeno da „inspekcija Ministarstva zdravlja trenutno proverava rad zdravstvenih radnika tokom zbrinjavanja i lečenja trudnice“ i da je „naložena klinička odbukcija“.

„Ministarstvo zdravlja će, poštujući zakonsku proceduru, javnost obavestiti o činjenicama koje će biti utvrđene nakon okončanja inspekcijskog nadzora“, piše u odgovoru koje je to Ministarstvo dostavilo Danasu.

U Višem javnom tužilaštvu u Užicu našoj redakciji je rečeno da, za sada, porodica preminule trudnice nije podnela prijavu protiv užičke bolnice i zdravstvenog osoblja koje je učestvovalo u njenom zbrinjavanju i lečenju.

„Niko nije prijavio nepravilnosti ili sumnje o propustima u lečenju trudnice“, rečeno je Danasu u Tužilaštvu.

Uz isticanje da odbukciju nije naložilo Tužilaštvo, već bolnica, Danasu je objašnjeno da „bolnica, po zakonu, ima pravo da, bez pristanka porodice, obavi kliničku obdukciju u roku od 24 sata od smrti pacijenta“.

Kako je Danas pisao, trudnica je, u šestom mesecu trudnoće, primljena na odeljenje ginekologije užičke bolnice u četvrtak, 2. marta, oko 18 časova.

Uprava Zdravstvenog centra Užice je saopštila da je, prilikom prijema u bolnicu bila u „veoma teškom stanju i sa plodom koji nije davao znakove života“, da su „preduzete sve predviđene zdravstvene procedure“, ali je, nažalost, preminula u petak, 3. marta, oko tri časa posle ponoći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari