Ograničavanje rijaliti programa podržalo 40.000 građana 1Foto: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (Arhiva)

Od 23. do 29, juna prikupljana je podrška za ograničavanje rijaliti programa i uvođenje dečjeg kulturnog programa.

Bilo je potrebno sakupiti preko 30.000 potpisa kako bi ova inicijativa postala zvaničan predlog zakona. Uz najveću opreznost i činjenicu da se potpisani materijal još uvek obrađuje, može se sa sigurnošću reći da je iza ovog predloga koji su inicirale Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Srbija u pokretu stalo preko 40.000 građana.

Ograničavanje rijaliti programa podržalo 40.000 građana 2
Foto: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

Predlog zakona sadrži ograničavanje emitovanja rijaliti programa na tri sata u periodu od 6 do 23 časa, obavezu pola sata dečjeg kulturnog programa i pola sata programa za maloletnike, kao i sprečavanje emitovanja uživo rijaliti programa na televizijama koji su opšti pružaoci medijskih usluga.

Prema postojećoj regulativi opšti pružaoci medijskih usluga obavezni su da u programu imaju, pored ostalog, i naučno-obrazovni program, kulturno-umetnički program, dokumentarni program, dečji program i program za maloletnike. Činjenica da osim informativnog programa (10 odsto na godišnjem nivou) nisu propisani procentualni udeli za ostale vrste programa ne znači da njihov procentualni udeo može biti nula, niti da se opšti pružalac medijske usluge može svesti na nekog ko emituje pretežno rijaliti program, navodi se u saopštenju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Ograničavanje rijaliti programa podržalo 40.000 građana 3
Foto: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

Takođe, prema važećem Zakonom o elektronskim medijima  je propisana zabrana programskog sadržaja koji ističe i podržavaju narkomaniju, nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i slušalaca (čl. 47. st. 1. tač. 2)), zabrana prikazivanje pornografije, scena brutalnog nasilja i drugih programskih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika (čl. 68. st. 1.), kao i da se REM stara da se ne prikazuje ponižavajuće postupanje i scene nasilja, osim ako za to postoji programsko i umetničko opravdanje (čl. 50 st. 2.).

Polemika da li se takav sadržaj propagira ili ne u rijaliti programima koji se prikazuju u Srbiji i zašto je REM ne sankcioniše je dobrodošla. Valja svakako napomenuti da je Crna Gora zabranila prikazivanje rijaliti programa u periodu od 6 do 23 sata kako bi se zaštitila deca.

Usvajanjem navedenog zakona u Narodnoj skupštini, poslanici će pokazati da se opredeljuju za Srbiju kao zemlju kulture, koja brine o rrazvoju dece i maloletnika, Srbiji zemlji vladavine prava i zemlji u kojoj građani utiču na promene u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari