OKO: Obustaviti konkurs za zaštitu životne sredine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Koalicija Otvoreno o konkursima, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine sredine da se konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini odmah obustavi i da se raspiše novi konkurs koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom.

Ovakav zahtev usledio je, objašnjavaju, zbog brojnih nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava, zbog sumnje na veliki broj gongo organizacija koje su ili osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili se nikada nisu ni bavile pitanjem zaštite životne sredine.

– Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo je 70 miliona dinara, između ostalog, savezima studenata, sportskim udruženjima i savezima, i drugim organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa i kojima zaštita životne sredine ne predstavlja osnovni cilj osnivanja i delovanja niti mogu da dokažu prethodno iskustvo u sprovođenju projekata u ovoj oblasti – saopštila je Kolacija Otvoreno o konkursima.

Jedan od učesnika konkursa, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, izneo je podatak da je neformalnim putem od učesnika traženo da učestvuju u koruptivnim radnjama ukoliko žele da njihov projekat bude podržan, zbog čega su iz ovog udruženja najavili podnošenje krivične prijave.

-Rezultati ovog konkursa su sramni i pokazuju podelu partijskog plena podobnim igračima, a ne relevantnim organizacijama koje imaju reference. Ovo je klasičan primer izvlačenja novca iz budžeta i zamazivanja očiju javnosti – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kolaciji OKO zatražila je od nadležnih institucija da po ovom pitanju pokrenu istragu i u što kraćem roku utvrde eventualnu odgovornost za koruptivno ponašanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari