Samit G-20 u Pitsburgu ima jednu zajedničku stvar sa poslednjim okupljanjem zemalja članica G-8: demonstranti koji izražavaju nezadovoljstvo zbog globalnog kapitalizma. Naime, policija je juče u Pitsburgu bila primorana da baca suzavac i gumene metke na nekoliko stotina demonstranata koji su pokušali da se probiju do konferencijskog centra.

 Najveći okršaj policije i demonstranata dogodio se upravo u vreme kada je prijem zvanica počeo. Uz zvuke bubnjeva i uzvike „Nema veće moći od narodne“ stotine demonstranata rušili su barikade na putu ka centru okupljanja svetskih moćnika.

U haotičnoj sceni u centru Pitsburga policija, u punoj opremi, uspela je da rasturi neovlašćeno okupljanje oko 2.000 demonstranta bacanjem suzavaca i privođenjem, od kojih su neki odeveni u crno nosili anarhističke simbole. Policija se oglašavala i preko megafona na engleskom i španskom jeziku rečima: „Po naređenju šefa policije grada Pitsburga, objavljujem da je ovo nezakonito okupljanje. Naređujem da se odmah raziđete“.

Jedan od demonstranata Stefan Botrajt (21) student iz Njujorka, izjavio je da se protivi okupljanju lidera G-20 iza zatvorenih vrata. „Ne mislim da bi Barak Obama trebalo da donosi makroekonomske ili spoljnopolitičke odluke bez mog signala“. Govoreći o multimilijarde dolara vrednom paketu pomoći bankama na Volstritu, ovaj demonstrant je rekao da „iako je Obama pobedio na izborima, velike korporacije i specijalne interesne grupe kontrolišu njegovu politiku“. Demonstranti su nosili parole kao što su „J… svetsku trgovinu“ i „Dvadeset pohlepnih gospodara robova“.

Grupa pod nazivom G-20 projekt otpora je organizator glavnih protesta a sebe opisuje kao forum koji se bori za životnu sredinu, protiv siromaštva, kapitalizma. Portparol pokreta Noa Vilijams izjavio je da je ta grupa protiv hijerarhije i autoritarizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari