Okrugli sto i izložba fotografija “Novog optimizma” u Donjem Tavankutu 1Foto: Pokret "Novi optimizam"

Pokret “Novi optimizam” organizuje okrugli sto na temu “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom” i izložbu fotografija iz Ukrajine u ponedeljak, 19. juna, u prostorijama Hrvatskog kulturno prosvetnog društva “Matija Gubec” u Donjem Tavankutu, od 15 časova.

Na okruglom stolu će govoriti istoričarka Olga Pintar Manojlović, profesor FDU i teatrolog Ivan Medenica, rediteljka Jelena Bogavac, politikolog i novinar Boris Varga, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, novinar Dalibor Stupar, sociološkinja Senka Jankov i iz Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović.

Moderatorka će biti novinarka Anamari Repić.

Skup će otvoriti osnivač Pokreta “Novi optimizam” Branislav Guta Grubački i predsednik Hrvatskog kulturno prosvetnog društva “Matija Gubec” Ladislav Suknović.

Ova diskusija biće posvećena analizi položaja i stavova Srbije u agresiji Rusije na Ukrajinu, kritičkom pristupu politikama koje udaljavaju Srbiju od EU i evropskih vrednosti, uz razmatranje šta društvo može da uradi povodom ruskog narativa, koji je u Srbiji u funkciji uništavanja osnovnih evropskih vrednosti mira, slobode, istine.

U 19 časova biće otvorena izložba ratnih fotografija iz Ukrajine.

Izložbu će otvoriti ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač, a kako navode organizatori, fotografije su svedočanstvo posledica agresije Rusije na Ukrajinu, na kojima su prikazane sudbine ljudi i razmere razaranja gradova, sela, naselja, kulturne baštine.

Tribinu “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom” Pokret “Novi optimizam” je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.

Prvi skup je održan u Medija centru u Beogradu 3. marta, druga tribina je održana u Kragujevcu 20. aprila, u Pančevu je o ovoj temi bilo reči 27. aprila, a u Novom Sadu 15. juna.

“Želimo da podstaknemo otvorenu i društveno relevantnu razmenu mišljenja novinara, analitičara, stručnjaka, istoričara i kulturnih radnika, zasnovanu na činjenicama, sa ciljem produbljivanja razumevanja navedenih tema. Želimo da građani, među kojima aktivisti, istraživači, novinari, analitičari, kulturni radnici objasne šta i zašto se ovo danas dešava u Srbiji, da artikulišu zaključke o proruskom narativu u Srbiji i promisle kako da se takvo stanje promeni”, poručuju iz Pokreta “Novi optimizam”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari