Okupljeni blokirali Južni bulevar 1ilustracija Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Više desetina građana okupljenih oko udruženja za očuvanje Vračar, okupilo se danas na protestu u Ulici Internacionalnih brigada, gde jeprošle subote, na broju 47, počelo bespravno rušenje predratne vile. Okupljeni su blokirali saobraćaj na raskrsnici Južnog bulevara, u smeru ka Autokomandi, dok je druga strana prohodna za saobraćaj, javljaju beogradski mediji.

Društvo za ulepšavanje Vračara, Udruženje Topolska i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, organizovali su i ove subote protest zbog rušenja vile u ulici Internacionalnih brigada 47, gde je jutros investitor otpočeo rušenje zgrade.

Kako iz udruženja kažu, ta kuća je uvrštena u enciklopediju srpske i beogradske arhitekture, a bez dozvole ruši se i vila u Ulici Kornelija Stankovića 5.

“U ovom slučaju radi se o čistoj samovolji investitora, čije je urbanističko rešenje odbila gradska komisija, a Opština Vračar mu nije izdala dozvolu za rušenje objekta”, napomenuli su ranije iz udruženja.

Okupljenima na skupu obratio se inženjer Ranko Drljević, koji je napomenuo da je zgrada iza njegove podignuta bespravno, prenosi Nova.rs.

„Bespravno su podignuta četiri sprata. Supruga i ja nismo mogli da shvatimo koliko je bespravne gradnje u našoj zemlji. Pogledajte Vračar samo, ali i Kopaonik, Zlatibor. U narodu postoji izreka „Riba smrdi od glave, a tako se i čisti“. U ovoj državi nijedan stručnjak ne vodi građevinarstvo. Zahtevam da se spreče ovakvi udari na Vračar“, rekao je Drljević, a prenela Nova.rs.

Na protestu okupljeni nose transparente „Srbija nije divlji zapad“, „Vračar je naš“, „Rusite nam identitet“, a skup obezbeđuje nekoliko policijskih patrola, piše Nova.rs.

Prema rečima presednika Udruženja za zaštitu Vračara Aleksandra Arsenijevića, skup je protekao bez većih incidenata.

Par vozača je pokušalo da se probije kroz kolonu, ali je policija asistirala, pa su sprečeni veći incidenti, rekao je Arsenijević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari