Zašto je predmet Ivanović u Beogradu označen kao "strogo poverljiv"? 1Bez odgovora od beogradskog tužilaštava: Uviđaj nakon ubistva Ivanovića Foto EPA-EFE/STRINGER

Celokupan video materijal snimljen na dan ubistva predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića 16. januara 2018.“ težak“ je 463 gigabajta.

Taj video zapis je, prema rečima kosovskog državnog tužioca Burima Ćerkinija, „skraćen“ na 61 gigabajt „korisnog dokaznog materijala“ i juče prosleđen Osnovnom sudu u Prištini, pred kojim je održan sudski pretres u nastavku suđenja za Ivanovićevo ubistvo.

Na jučerašnjem ročištu branioci optuženih zatražili su da im se dostavi kompletan dokazni video materijal koji bi trebalo da bude prikazan i analiziran na narednim ročištima, koja su juče zakazana za 26, 27. i 30. oktobar.

Sudija Valjon Kurtaj rekao je da će advokatima odbrane dati jednu memorijsku karticu sa 61 gigabajtom video materijala, a da branioci koji žele da imaju kompletne video snimke moraju da donesu hard disk za presnimavanje tog materijala. Prema nezvaničnim informacijama, reč o video snimcima na kojima se prati Ivanovićevo kretanje od kuće do sedišta SDP, gde je 16. januara 2018. ubijen sa šest hitaca sa leđa.

Ročištu koje je održano u Osnovnom sudu u Prištini juče su prisustvovali optuženi za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića: njegova sekretarica Silvana Arsović, Marko Rošić, policijski službenici: Dragiša Marković, Rade Basara, Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović, sa svojim braniocima.

Na prethodnim pretresima tokom ove nedelje, sud je tvrdio na nema tehničkih mogućnosti za prikazivanje video snimaka i tražio od advokata odbrane da se ponovo izjasne da li ostaju pri zahtevu za njihovo emitovanje.

– Javno tužilaštvo za organizovani kriminal postupa u predmetu vezanom za ubistvo Olivera Ivanovića i u navedenom predmetu uputilo je četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć i dve zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć. Obzirom da se radi o predmetu koji nosi oznaku „strogo poverljivo“ ne možemo se izjasniti o detaljima zahteva i zamolnica“, odgovoreno je juče našem listu iz Tužilaštva u Beogradu povodom nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da se zna ko je Ivanovićev ubica.

Danas je od Tužilaštava tražio odgovore na pitanja: da li je ministar Gašić dostavio dosijea sa dokazima koje je pokazivao u Skupštini Srbije, ako nije, šta je Tužilaštvo preduzelo povodom Gašićevih tvrdnji, da li Tužilaštvo ima saznanja da je, prema ministrovoj izjavi u parlamentu, Ivanovićevog ubicu „srpska policija tražila od nemačkih organa pod čijom je zaštitom“, kao i dokle je stigla istraga o Ivanovićevom ubistvu koje vodi Tužilaštvo i da li sarađuje sa nadležnim pravosudnim institucijama u Prištini.

Odbijanje za Gašićeve izjave

Osnovni sud u Prištini na pretresu 31. jula odbio je predlog jednog od advokata odbrane da se od Beograda zvanično traže dokazi za Gašićeve izjave o slučaju Ivanović. Sudija Kurtaj odbijanje je obrazložio tvrdnjom da Beograd na ovom predmetu od 2018. ne sarađuje sa nadležnim kosovski institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari