Oliver Potežica teško povređen u Tunisu 1Foto: www.mfa.gov.rs

– Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica teško je povređen u saobraćajnoj nesreći u Tunisu i trenutno je hospitalizovan u bolnici u Susu, saošteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se navodi, ministarstvo zdravlja Tunisa pruža svu moguću pomoć u lečenju ambasadora Potežice, kao i naša ambasada u Tunisu. Zbog teškog zdravstvenog stanja, ambasadora Potežicu je obišao generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović. Potežica je bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, dodaje se u saopštenju.

Potežica je bio u fokusu javnosti nakon otmice dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji – veziste Slađana Stanković i vozača Jovica Stepić 8. novembra 2015. kada su iz sedišta ambasade u Tripoliju krenuli za Tunis. Oni su ubijeni, prema zvaničnoj verziji saopštenoj u Beogradu, u februaru 2016. u američkim vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata. Zvaničnici Pentagona međutim, demantovali su ovo, tvrdeći da ubijeni diplomatski službenici Srbije, nisu ubijeni u vazdušnom napadu, nego pre, te da ih je kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa.

Sumnja da je odgovoran za smrt dvoje službenika, u Srbiji je usmerena na ambasadora Potežicu, koji je dospeo u centar pažnje domaćih medija, mahom u negativnom kontekstu, na naslovnicama vodećih tabloida. Mediji su objavili saznanja da je Bezbednosno-informativna agencija još u junu 2015. uputila nadležnima preporuku da se zbog bezbednosne situacije iz Libije povuče osoblje ambasade Srbije, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rečima da je „ambasador bio drugačijeg mišljenja“.

Međutim, Potežica je demantova u protestnom pismu predsedniku Srbije, premijeru i ministru spoljnih poslova da nije tražio zatvaranje ambasade u Tripoliju. U opširnom pismu dostavljenom i javnosti ambasador Potežica je naveo da je „šokiran i užasnut pisanjem naše štampe o otmici službenika ove Ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepića“ i da je „neverovatno i odvratno da se čitava ova krajnje teška i složena situacija pretvorila u degutantnu hajku na ambasadora Olivera Potežicu, čiju glavu mediji izgleda traže“.

Pojedini tabloidi pisali su i da je Potežica naplaćivao vize, što je on odmah demantovao i najavio će podneti tužbu protiv medija. Kako ističe, u svojoj službi nije napravio nijednu grešku i smatra da je motiv ovakve medijske hajke na njega to što je javnosti potreban „žrtveni jarac“.

Potežica je rođen 1953. u Prijepolju. Završio je osnovne i poslediplomske studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, a pre nekoliko godina magistrirao je i na Fakultetu političkih nauka na temu „Verske osnove Organizacije islamske konferencije“.

U diplomatskoj službi je više od 35 godina i radio u diplomatskim misijama u Iraku, Jordanu i Palestini. Bio je poslednji ambasador Srbije u Jordanu, tokom čijeg je mandata je Goran Svilanović zatvorio predstavništvo u toj zemlji. Inače, Potežica je ostao lični prijatelj jordanskog kralja Abdulaha. Nakon toga, radio je kao savetnik ministra prosvete Slobodana Vuksanovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari