Olivera Kovačević: RTS uvek liči na aktuelnu vlast 1Foto: B. Cvejić

Drugi bi rekli da Radio-televizija Srbije zastupa interese većine. RTS treba da zastupa interese svih građana i javni servis je uvek bio ogledalo upravo aktuelnog i političkog i društvenog trenutka. RTS uvek liči na aktuelnu vlast.

To je istakla Olivera Kovačević, novinarka i urednica Zabavnog programa RTS i članica Suda časti Udruženja novinara Srbije, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici lista Danas. Za dva dana, inače, za urednicu javnog servisa stiglo je više od 350 pitanja i komentara, na koje je odgovarala dva sata, umesto sat vremena koliko je predviđeno rubrikom. Uprkos tome, nije uspela da odgovori na svako pitanje.

Odgovarajući na kritike na rad RTS, Kovačević je navela da je za RTS najvažnije nezavisno finansiranje javnog servisa.

– To znači da ne može nijedna vlada, ministar ili predsednik da ga ucenjuje sa tim da li će mu biti uplaćene pare iz budžeta ili ne. Taj usud uvek prati RTS. RTS se delom finansira iz pretplate, delom iz budžeta i dobrim delom komercijalno od reklama.  HRT ima pretplatu od 11 evra, odnosno 11 miliona evra mesečno, dok RTS ima jedan evro (deo pretplate odlazi RT Vojvodini) što je negde oko dva miliona mesečno, što je otprilike dovoljno samo za plate zaposlenih – objasnila je naša sagovornica.

Ona smatra da svaki novinar i urednik mora da odgovara za ono što radi i da se ona uvek trudila, pa i danas, da profesionalno radi svoj posao.

– Uvek će biti primedbi, simpatija i antipatija, ali vi kao novinar morate da se potrudite da date sve od sebe da u studiju obezbedite uvek najmanje dve strane zainteresovane za tu temu, a kao novinar izveštač da tačno obavestite javnost o onome što se dogodilo. Naravno da vidim da su mediji u Srbiji u užasno lošem položaju, da je više propagande nego izveštaja, da je sve više laži i da je previše uvreda nego pristojnog ophođenja. Naravno da su novinari velikim delom krivci, ali pre nego što to izgovorite, Vi lično razmislite o Vašoj odgovornosti građanina – ukazala je Kovačević.

Na komentar jednog građanina na Fejsbuku da RTS liči na Pink, odgovorila je da ne može da se složi sa takvom ocenom. „Uprkos raznim primedbama, RTS je i dalje jedna od retkih pristojnih televizija u Srbiji“.

Mnogi su je pitali kada će ponovo vratiti u informativnu redakciju i šta je sa njenom emisijom „Da možda ne“, ali je navela da je naredne četiri godine urednica Zabavnog programa.

– Emisija „Da možda ne“ od ove sezone neće se emitovati. Ponuđeno mi je da biram između Zabavnog programa i emisije. Izabrala sam Zabavni, jer danas u Informativnom programu ima mnogo više prepreka od onog na šta sam navikla – dodala je ovonedeljna sagovornica rubrike Intervju na mreži.

Komentarišući prenošenje Informera u vestima RTS, na molbu jednog od čitaoca, Kovačević je rekla da ima pet tužbi protiv tog lista i da misli da RTS nikada ne treba da objavljuje „vulgarne, grozne tvitove njihovog urednika“.

Za ovo je, kako je dodala, odgovoran urednik Dnevnika, “a ako Vam kaže da je to neko od njega tražio, ili nadređeni urednik zahtevao, onda on ima pravo da kao odgovoran ne potpiše svoje ime ispod tog Dnevnika”. Ona veruje da je ovaj slučaj bio incident koji se neće ponavljati.

Na jedno od pitanja o prelasku na televiziju N1, odgovorila je da nije nikada razmatrala tu opciju, niti da je bilo takvih ponuda.

– Redovno gledam N1 i razumem koliko je teško raditi kada te bojkotuju predstavnici vlasti jer sam i ja u jednom periodu, radeći na BK, bila bojkotovana od  najjače vladajuće partije. Međutim, tada je ipak bilo više učesnika u vlasti, samim tim i više centara moći, tako da se i u studiju mogao voditi dijalog sa dve strane. O prelasku na drugu televiziju nisam razmišljala i uglavnom sam radila na televizijama sa nacionalnom frekvencijom – istakla je.

Ona se osvrnula i na prijave medija Sudu časti UNS-a, te kazala da ih je nekada bilo mnogo više, a to se, smatra ona, objašnjava time što su se ljudi umorili i shvatili da se ne može apelovati na poštovanje novinarskog kodeksa kada su određeni novinari i mediji u pitanju.”Mislim da su se okrenuli sudu i tužilaštvu”, poručila je naša sagovornica.

RTS neće moći da kupuje mnoge sportske događaje

Povodom zamerki da se na RTS ne prenose mnogi sportski događaji, Olivera Kovačević je napomenula da ta kuća više neće moći da kupuje mnoge od njih, „jer danas više nije važno koliko će neki događaj biti gledan, već koliko će koja televizija platiti za EP ili SP“.

– RTS neće moći konkurisati velikim kablovskim operaterima koji imaju mnogo više sredstava. Domaći sportski savezi više nisu adrese za kupovinu programa, već međunarodne agencije Fife, Fibe i sličnih koje zanima samo profit – ocenila je Kovačević.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1229757187209645/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari