Ombudsman: Ministarstvo nije stavilo van snage nalog centrima da "decu ulice" oduzimaju roditeljima 1Foto: Pixabay/Qimono

Kancelarija Zaštitnika građana saopštila je danas da je Ministarstvo za rad odbilo da postupi po preporuci za stavljanje van snage radnog naloga upućenog svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja ili staratelja i pokreću sudske postupke radi oduzimanja roditeljskog prava. 

Ombudsman je u saopštenju naveo da je krajem februara utvrdio da nadležno ministarstvo upućivanjem radnog naloga od 21. maja 2018. godine „direktno postupa suprotno Кonvenciji UN o pravima deteta, značajno sužava stepen ostvarivanja prava deteta u Srbiji a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje“.

„Međutim, u odgovoru dostavljenom početkom juna, resorno ministarstvo negira utvrđene propuste u radu i ističe da je radni nalog imao za cilj ‘intenziviranje aktivnosti sistema socijalne i porodično-pravne zaštite u reagovanju na pojavu ‘dece ulice’, odnosno nasilja i zloupotrebe dece koja ‘žive i rade na ulici’ i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima, itd“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kroz sporni radni nalog „stavlja u fokus intenziviranje aktivnosti sistema, a da fokus zapravo treba da bude zaštita najboljeg interesa deteta, traženje i otklanjanje uzroka te pojave, čemu sistem treba da posluži“.

„Automatsko oduzimanje dece nije rešenje već je suštinsko pitanje ko je organizator prosjačenja i dečje eksploatacije i koje su okolnosti dovele do toga da su deca na ulici. Pitanje je da li se radi o trgovini ljudima ili se radi o nužnosti da nema od čega da živi. Aktivnosti sistema moraju biti usmerene na pronalaženje i otklanjanje uzroka a ne posledice“, naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodao je da je neophodno rešiti pitanje utvrđivanja organizatora prosjačenja, navodeći da se tu radi o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava.

„Problem ‘dece ulice’ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za rad i zato će zaštitnik građana nastaviti da prati i rad Ministarstva unutrašnjih poslova. Najznačajnije je da MUP preduzme sve radnje za utvrđivanje organizatora prosjačenja i procesuiranja odgovornih gde tome ima mesta“, naveo je ombudsman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari