Ombudsman Zoran Pašalić potpisao sporazum o saradnji sa lokalnim zaštitnicima građana 1foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić potpisao je danas u Šapcu sporazum o saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije u cilju zajedničkog rada na unapređenju zaštite prava građana i promociji ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Kako je saopšteno iz kancelarije zaštitnika građana, Pašalić je posle potpisivanja sporazuma rekao da su „lokalne samouprave među nadležnim organima na čiji rad se građani vrlo često pritužuju Zaštitniku građana“.

„Zbog toga podržavamo izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana a time ujedno unapređena zaštita prava građana u lokalnim samoupravama“, rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da bi novim zakonom o lokalnim ombudsmanima trebalo da bude propisana obaveza da svaka opština i grad u Srbiji imaju svog zaštitnika ljudskih prava, a da položaj lokalnog ombudsmana mora biti uređen do detalja – trajanje mandata, način rada, ali i kako će biti zaštićen kada njegov mandat prestane.

„Кada lokalni ombudsman obavlja dobro svoj posao to može imati dalekosežne posledice i po njega i po njegovu porodicu zbog čega smatramo da zaštita lokalnog ombudsmana nakon isteka mandata mora da bude eksplicitno definisana zakonom“, kazao je Pašalić.

Prema sporazumu koji je danas potpisan, Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana između ostalog sprovodiće zajedničke aktivnosti, obuke, medijske promocije, projekte i istraživanja u cilju unapređenja i promocije ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari