Omladina Narodne stranke: Zbrinite studente 1Ivan Gajić Foto: Narodna stranka

Omladina Narodne stranke zahteva da država nađe način da svim studentima, čije se studiranje finansira iz budžeta, bude obezbeđen smeštaj u studentskim domovima ako ne studiraju u gradu u kojem žive.

Kako navode u saopštenju, samo u Beogradu 818 brucoša koji se finansiraju iz budžeta ove godine nije uspelo da dobije pravo na smeštaj, što je ogromno opterećenje za njih i njihove porodice. Bez smeštaja će, kako dodaju ostati i određen broj starijih studenata, koje raspodela čeka u decembru.

„Država, koja proklamuje obrazovanje kao svoj prioritet, studente je ostavila bukvalno na ulici, pa oni moraju da brinu o egzistencijalnim problemima, umesto da pred početak akademske godine razmišljaju o budućim obavezama na fakultetima. To će za jedne značiti i kraj studiranja, a za druge veliki broj radnih sati u magacinima i ostalim poslovima preko studentskih zadruga koje će na njihovom radu uzimati ogroman deo zarade bez obzira što su u toku prethodne godine ispunili uslov za budžet“, navodi predsednik Omladine Narodne stranke Ivan Gajić.

Dodaje da nikakvo olakšanje nisu ni studentski krediti koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji ove godine iznose 8.400 dinara, jer je sa tim iznosom nemoguće namiriti potrebe i onih studenata koji žive u domu i hrane se u studentskim menzama.

Omladina Narodne stranke pozvala je naprednjačku vlast da na obrazovanje ne gleda kao na trošak, nego kao na investiciju, a da mlade ljude ne doživljava kao jeftinu radnu snagu već kao najvažniji resurs koji država ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari