Omladinska zadruga diskriminisala maloletnu osobu sa priznatim statusom izbeglice 1Foto: Pixabay/Angelo Giordano

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti postupajući po njihovoj žalbi utvrdila da je Omladinska zadruga Bulevar OZ povredila Zakon o zabrani diskriminacije kada je odbila da učlani maloletnu osobu sa priznatim statusom izbeglice.

Kako se navodi, Ppoverenica je u mišljenju konstatovala da je zadruga neopravdano stavila u nervnopravni položaj podnosioca pritužbe na osnovu njegovog ličnog svojstva.

Reč je o maloletniku iz Nigera koji ima odobren azil u Srbiji koji je želeo da radi, a uslov poslodavca je bio da bude prijavljen preko omladinske zadruge.

Kako se navodi, sve omladinske zadruge kojima se Beogradski centar obratio odbile su da ga učlane pod izgovorom da je maloletan, a da nije đak, dok je Omladinska zdruga Bulevar OZ odgovorila da „ne vrši učlanjenje i zapošljavanje azilanata“ i time počila diskriminaciju.

Poverenica je dala preporuku da navedena omladinska zadruga ponovo razmotri zahtev za upis navedene osobe te da je, ako postoji neki formalan nedostatak, kroz inkluzivan pristup i tretman jednak onome koji imaju domaći državljani, uputi kako da ispuni potrebne formalne uslove za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari