Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 1Užice/Foto: N. Kovačević

Za nama je još jedna godina. Veoma teška. Mnogi Užičani više nisu sa nama. O višku smrti svedoči manjak prostora na Sarića Osoju, Dovarju i drugim užičkim „šarenim selima“. I pored bolesti i smrti, život u gradu se, ipak, kako-tako nastavio.

Bili smo solidarani i humani. Imali razumevanja za tuđe strahove. Naučili smo šta je CRP, a šta D-dimer. Tešili smo jedni druge.

Prijala nam je posvećenost lekara i medicinskih sestara u užičkoj kovid i opštoj bolnici, kovid ambulantama. Nisu je baš svi iskazali. Valjda su ih savladali izazovi.

Oni na ivici snage, zbog preobimnog posla, skafandera, užasa od svakodnevog smrtnog ropca u bolesničkim posteljama… Mi uplašeni za sebe i svoje najbliže, ogorčeni višečasovnim čekanjima u redovima ispred kovid ambulanti. Ljutili smo se na njih, ljutili su se oni na nas.

Borili smo se da udahnemo čist vazduh, zagađen tokom dobrog dela godine. Bili smo protiv malih hidrocentrala na našim rekama i potocima, pokušavali da spasemo Đetinju, bunili se protiv dogradnje i rekonstrukcije stare hidorcentrale… Prizivali uređeniji grad, više pravde i prava, promene i istinu, slobodu i demokratiju. Da nas je bilo više, možda bismo uspeli.

Ipak, neki od nas su pobedili vreme u kome živimo. Iz tog limba su iskoračili i pokazali upornost, snagu, posvećenost i učinili život podnošljivijim.

Stoga, Danas je pokušao da se priseti njihovih podviga. Izabrali smo ličnost godine, ličnosti godine u kulturi i sportu, kao i dvadeset uticajnih Užičana, koji su svojim radom, uticajem i vrednostima koje promovišu doprineli da nam bude bolje. To je naš izbor i, svakako, nije jedini mogući.

 Ličnost godine: Dragan Subotić, generalni direktor Valjaonice bakra u Sevojnu.

Subotić se vratio u sevojničku fabriku na „velika vrata“ na mesto generalnog direktora, koje je morao da napusti 2012. godine, jer se protivio poslovnoj i kadrovskoj politici tadašnjih vlasnika fabrike.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 2
Dragan Subotić/Foto: N. Kovačević

Do odlaska iz Valjaonice, bio je njen direktor 17 godina, što je kuriozitet u Srbiji i jedan je od retkih sa tako dugim i uspešnim direktorskim stažom.

Subotićev povratak, posle devet godina, dokaz je njegovog posebnog i emotivnog odnosa prema Valjaonici, Sevojnu i Užicu. Doprinosi razvoju sporta, kulture, zdravstva… Promoviše ideje humanosti, solidarnosti i sveobuhvatnog razvoja grada.

I pored kovid i energetske krize, u prošloj godini, plan proizvodnje u fabrici je premašen. Profit je povećan, a plate zaposlenih su oko 64.000 dinara.

Subotić je direktor starog kova, ali itekako shvata naše doba. Nije rob profita i razume potrebe i probleme radnika i van njihovog radnog mesta. Sa njima razgovara, finanijski i na druge načine pomaže i njih i njihove porodice, pa i druge Užičane.

Dvadeset uticajnih Užičana:

Dr Jelena Raković Radivojević

Prva žena na čelu Užica u istoriji grada. Za gradonačelnicu je izabrana 2020. kao kandidatkinja koalicije oko naprednjaka. Pre članstva u SNS, bila je u SDPS.

Specijalizirala je anesteziologiju sa reanimatologijom i intezivnom negom. Bila je direktorka Opšte bolnice od 2013. godine do izbora za gradonačelnicu. Bavila se košarkom. Užička gradonačelnica „iskače“ iz stereotipnog okvira o naprednjacima.

Važi za tolerantnu, pravičnu, pristupačnu i empatičnu osobu, visokih profesionalnih i etičkih standarda. Javne svađe sa političkim oponentima prepušta svojim stranačkim kolegama i dobro se nosi sa kritikama na račun svog partijskog „dresa“.

Zaslužna je za to što je novac iz gradskog budžeta, umesto za novogodišnje slavlje, iskorišćen za lečenje užičke dece.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 3
Jelena Raković Radivojević i Slađana Pavić/Foto: N.Kovačević/D. Cvijović

 Dr Slađana Pavić

Među lekarima koji su se istakli u borbi protiv korona virusa, svakako se izdvaja dr Slađana Pavić, infektološkinja, načelnica Infektivnog odeljenja užičke bolnice, koja je završila i doktorske studije medicinskih nauka na Univerzitetu u Beogradu.

Osim organizovanja rada te službe u Užicu bila je, kao i druge njene kolege, na ispomoći zdravstvenim ustanovama u Begradu. Povodom Dana državnosti Srbije, ove godine je odlikovana zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv kovida.

Dr Pavić je nagradu podelila sa svojim kolegama u užičkom zdravstvu, ocenivši da je bitka sa kovidom najteži period tokom njenih 27 godina rada.

Dobrosav Andrić

Na čelu vojne fabrike u Užicu je od 1998. godine. I pored krize, fabrika je ove godine izvezla više od 95 odsto proizvodnje, prihodovala oko 110 miliona dolara, što je 30 odsto više nego prethodne godine.

Prosečne plate 1.650 zaposlenih su oko 95.000 dinara. Fabrički kapaciteti su uposleni i radi se u tri smene. Krajem ove godine trebalo bi da se završi novi pogon na Beloj Zemlji, u koji bi trebalo da se zaposli oko sto radnika, kao i još toliko u postojećoj fabrici.

Plan je da se, u ovoj godini, proizvodnja poveća za 15 odsto, uz nastavak društveno odgovornog poslovanja.

Ninko Tešić

Dugogodišnji direktor Valjaonice aluminijma koja je, nakon uspešne  privatizacije, premenovana u Impol Seval. Odlično je poslovala u prošloj godini sa proizvodnjom od  62.500 tona osnovnog i blizu 13.000 tona bojenog programa.

Izvezla je oko 97 odsto proizvodnje, u vrednosti od 167 miliona evra, što je jedan od najvećih iznosa u istoriji te kompanije, koja pomaže i razvoj lokalne zajednice.

Trenutno, prodata je proizvodnja za prva četiri meseca ove godine. U fabrici rade 652 radnika, a prosečna plata je 93.000 dinara.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 4
Dobrosav Andrić i Ninko Tešić/Foto: N. Kovačević

Fejsbuk grupa Užičanke

Jelena Karaklajić, Ana Gordić Radojičić, Slavica Radosavljević, Marija Trifunović i Biljana Ivanović su užičke heroine.

One su osnovale grupu na Fejsbuku radi tipično ženskih tema, a potom su iskoristile svoj uticaj i postale jedna od najuticajnijih neformalnih i humanitarnih grupa u gradu.

Njihovom zaslugom, kupljena je medicinska i druga oprema užičkim zdravstvenim ustanovama, koja je neophodna za lečenje kovid pacijenata, a nakon toga su nastavile svoju misiju i pomažu svima kojima je pomoć neophodna. Zato je Užice ponosno na svoje Užičanke.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 5
Užičanke/ Foto: N. Kovačević/Privatna arhiva

Dr Maja Gulan 

Poznati hirurg – onkolog i izvan Užica. Cenjena ne samo zbog svoje stručnosti, već i humanog i odnosa prema pacijentkinjama. Šefica je odseka za hirurgiju dojke u užičkoj bolnici i duže od tri decenije radi na ranoj dijagnostici i lečenju raka dojke.

Osim više hiljada obavljenih operacija, neumorno promiviše važnost preventivnih pregleda. Osnovala je Savetovalište za žene lečene od raka dojke „Jefimija” i „Evropa donna Srbija”.

Dr Slobodan Jovićević 

Specijalista urgentne medicine koji je, posle mesta načelnika Urgentne službe, u jeku epidemije virusa korona, 2020. godine, imenovan za direktora užičke bolnice.

Svakodnevno se nosi sa izazovom organizacije rada te ustanove u kojoj treba da budu zbrinuti i kovid pacijenti i oni kojima je zdravstvena pomoć potrebna iz drugih razloga.

Dr Aleksandra Andrić

Epidemiološkinja u Zavodu za javno zdravlje Užice, u čijoj nadležnosti je ceo Zlatiborski okrug. U vremenu epidemije, u kome je svaki savet dragocen, a svaka reč stručnjaka nosi veliku odgovornost, nije posustala.

Uz svakodnevne poslovne obaveze, ostala je dostupna javnosti, komunicirajući sa građanima i medijima.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 6
Maja Gulan, Slobodan Jovićević, Aleksandra Andrić/ Foto: N.Kovačević

Ružica Marjanović

Profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji koja mladima i ostalim Užičanima, otvara nove vidike, motiviše ih da čitaju, prihvataju i razumeju druge.

I ove godine je uspela da, zajedno sa sarajevskim piscem Nenadom Veličkovičem i koleginicama iz Užica, organizuje regionalne književne susrete „Na pola puta“.

Ona i njene koleginice Milena Stričić, Gordana Danilović, Snežana Cvetković i Ljiljana Smiljanić su priredile vrhunsku izložbu o životu i delu Miodraga Miše Stanisavljevića, skoro zaboravljenog pisca, pesnika, dramaturga, kritičara, satiričara i vrhuskog intelektualca.

Sofija Bunardžić

U manjem obimu, nego ranijih godina, a zbog epidemije, akademska slikarka – keramičarka, koja je za svoj rad višestruko nagrađivana u zemlji i inostranstvu,  organizovala je 26. Međunarodnu koloniji umetničke keramike „Zlakusa“.

Tokom kolonije akademski umetnci, u tehnici koju grnčari u Zlakusi koriste vekovima, oblikuju savremena umetnička dela i na taj način stvaraju spone između tradicije i našeg doba.

Na dosadašnjim kolonijama je uspela da ugosti 380 akademskih umetnika iz 34 zemlje.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 7
Ružica Marjanović, Sofija Bunardžić/ Foto: N.Kovačević

Vladan Sinđić

Predstavnik Građanske čitaonice „Libergraf“, koji je pokrenuo problem mini hidroelektrana i inicijativu za obustavu radova na užičkoj staroj hidrocentrali, koja je kulturno dobro.

Zalaže se za očuvanje klisure Đetinje, poboljšanje kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine. Posredstvom „Libergrafa“ je ponudio pravnu i finansijsku pomoć građanima protiv kojih je policija podnela prijave, zbog učešća u blokadama saobraćajnica.

Glišo Vidović

Predsednik sindikata Sloga u Užicu, policajac i pravnik, koji je pokrenuo niz procesa protiv poslodavaca, zalažući se za prava radnika. Sindikalnim delovanjem i dogovorom sa poslodavcima je uspeo da reši više slučajeva ugrožavanja prava zaposlenih.

Jedan sudski proces vodi se i protiv njega.

Radmila Gujaničić

Predsednica upravnog odbora Ženskog centra Užice, borkinja za ravnopravnost žena. Posebno se zalaže ekonomsko osnaživanje žena na selu. Pokrenula je mnoštvo inicijativa, projekata, akcija protiv nasilja u porodici, među kojima je i SOS telefon za žene žrtve nasilja.

Dobitinica je prizanja za doprinos zapošljavanju osoba sa invaliditetom u 2021. godini, ali i prijave zbog učešća u blokadama saobraćajnica, tokom ekološkog protesta.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 8
Vladan Sinđić, Radmila Gujaničić, Glišo Vidović/Foto: N.Kovačević

Zoran Filipović 

Osnivač alternativnog onlajn radija „Radio Centrala“ i autor rečnika obojenog humorom „Drinkmanov zabavnik“. Jedan od užičkih protestnih veterana protiv raznih nepravdi bilo koje vlasti.

Za sebe kaže da je radijski čovek, koji ne pristaje da bude saučesnik i javno govori o svim društvenim problemima.

Milovan Pavlović

Vlasnik ranča u selu Volujac na kojem je, sa suprugom Gordanom, stvorio domaćinstvo otvorenih vrata za druženje ljubitelja prirode.

Organizuju Školu malih rendžera, razne radionice, akcije, a koncertima i festivalima na otvorenom čuvaju duh rokenrola. Stvorili su mini zoološki vrt, u kome udomljavaju i napuštene ljubimce

Radovan Novaković

Mladi užički advokat, nekadašnji predsednik Unije studenata Užica, jedan od osnivača Fondacije „Zajedno za mlade-prof.dr Danica Grujičić”, u kojoj je regionalni direktor.

Organizator niza humanitarnih akcija i dobitnik nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca” za humanitarni rad i borbu za ljudska prava.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 9
Zoran Filipović, Milovan Pavlović, Radovan Novaković/Foto: N.Kovačević

Kultura i sport

Iako je i 2021. bila kovid godina, ovi ljudi uspeli su da ostvare zapažene rezultate.

Za ličnost godine u kulturi izabrali smo Zorana Stamatovića, direktora NP Užice. To pozorište je uspelo da funkcioniše bez obzira na sve teškoće koje sobom nosi epidemija i organizuje čak dva izdanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“.

Užičani koji su obeležili 2021. u svom gradu: Na prvom mestu bili su im humanost, solidarnost i briga za druge 10
Zoran Stamatović, Branko Knežević/Foto: N. Kovačević/ A. Milošević

Za ličnost godine u sportu izabrali smo Branka Kneževića, trenera juniora KK Sloboda. On je proglašen za najboljeg sportskog stručnjaka u Užicu u 2021. godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari