Onkološkim pacijentima se, ipak, savetuje buster doza vakcine protiv kovida-19 1Vakcina Foto: Pixabay/ronstik

Podaci svetskih istraživanja jasno pokazuju da pacijenti sa malignom bolešću imaju lošije ishode zaražavanja korona virusom, naročito pacijenti sa karcinomom pluća, hematološkim malignitetima i pacijenti na aktivnim terapijama, kazao je profesor dr Lazar Popović sa Instututa za onkologiju Vojvodine .a panelu „Znanjem portiv kovida“ namenjenog onkološkim pacijentima.

Nasuprot tome, naučna saradnica Sandra Radenković sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navela je da su istraživanja pokazala čak manji broj neželjenih dejstava nakon vakcinacije kod onkoloških pacijenata nego kod zdravih osoba, tako da nema prepreka za vakcinaciju bilo kojom vakcinom.

Kako je kazala, onkološkim pacijentima se preporučuje buster doza za sve tipove vakcina kako bi se pojačala zaštita, kao i da je važno primanje vakcine uz instrukcije lekara uskladiti sa terminima zračenja.

Ženski centar Milica organizovao je panel na kome su lekari i naučnici odgovorali na gotovo sva značajna pitanja u vezi sa vakcinacijom protiv kovida-19, sa akcentom na vakcinaciju onkoloških bolesnika i pojasnili neke od brojnih zabluda i nedoumica koja postoje i kod pacijenata i lekara.

Učesnici panela saglasili su se kako je za borbu protiv kovida-19 od izuzetne važnosti da i pacijenti i stručna javnost imaju što jasniju sliku i što više proverenih informacija o vakcinama, na koji način i koliko efikasno deluju, kako ih podnose pacijenti koji boluju od drugih bolesti, da li postoje ograničenja za vakcinaciju uz pojedine terapije i zdravstvena stanja i da na prikupljanju i analizi tih informacija treba neprestano raditi.

Predsednica Ženskog centra Milica Vesna Bondžić istakla je da je pacijentkinjama obolelih od raka dojke i pre pandemije bilo otežano da se kreću kroz zdravstveni sistem, a da je otkad je kovid-19 blokirao značajan deo zdravstvenih ustanova i radnika situacija postala još gora, a da je skrining sveden na minimum.

Naglasila je izuzetno važnu ulogu udruženja pacijenata u doba pandemije, veoma često su Udruženja bila jedino dostupna pacijentkinjama za pomoć pri transportu, ali i za izuzetno važne informacije. Ženski centar Miliica je omogućio pacijentkinjama i konsultacije sa stručnjacima putem interneta. Ovaj vid komunikacije, kao i umrežavanje pacijentkinja u Mrežu hrabrih žena je od izuzetne važnosti.

Prema rečima direktorke Instituta za javno zdravlje Verice Jovanović, situacija je trenutno stabilna, ali su bolnice još pune, kao i da oporavak obolelih zbog prirode bolesti traje izuzetno dugo, te da ohrabruje da je zabeležen porast prvih doza vakcinacije kao osnovnog bedema, uz opšte i lične preventivne mere koje se trenutno sprovode.

Docentkinja Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je većina strahova od vakcina protiv kovida-19 neosnovana, kao i da nije utemeljena tvrdnja da se o tim vakcinama ne zna dovoljno, navodeći da su principi funkcionisanja tradicionalnih vakcina odavno poznati i ispitani, a da su RNK vakcine ispitivane već 30 godina u onkologiji i da se o menahizmima njihovog delovanja itekako zna dovoljno. Uz to, i korona virus pripada porodici virusa koje naučnici prate već više decenija, pa je jasno da je strah od novog zapravo bez jakog osnova.

Snimak panela „Znanjem protiv COVID-a“ dostupan je na Youtube kanalu (link u nastavku: Panel „Znanjem protiv COVID-a“ – Integralna verzija – YouTube ) i sajtu Ženskog centra Milica.

Projekat „Znanjem protiv COVID-a“ sprovodi Udruženje Ženski centar „Milica“. Inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje finansijama“ koji sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Kraljevine Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari