Opada interesovanje za vakcinu u Šumadiji 1Foto: Z.S.M.

Posle prvog udara i straha od uvođenja kovid propusnica kada je zabeležen nagli porast „interesovanja” za vakcinciju poslednjih dana imunizacija je u Kragujevcu i Šumadijskom okrugu posustala.

„Evidentno je slabije interesovanje građana za primanje prve doze vakcine u poslednjih desetak dana. Na dnevnom nivou prvom dozom vakciniše se pedesetak Kragujevčana”, kaže za „Danas” Danijela Petrović, portparolka kragujevačkog Doma zdravlja.

Po njenim rečima na vakcinalnim punktovima u Šumadijskom okrugu, mahom se javljaju građani koji hoće da prime treću dozu cepiva. U tom slučaju mahom se većina opredeljuje za „fajzer” a ređe za „sinofarm”, dok je kod primanja prve dve doze to bilo obrnuto.

Manji je biroj pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja, a po poslednjim podacima broj novoobolelih na ovom području je u opadanju, od 30 do 50 u čitavom okrugu.

Novozaraženi pacijenti mahom su iz Kragujevca (ispod 30) i Aranđelovca (jednocifreno), poneki iz Topole. U opštinama Knić, Lapovo, Rača i Batočina poslednjih dana se često dešava da nema novoobolelih. Smanjio se i broj ljudi u izolaciji i od pre dva dana u Kragujevcu ih je manje od hiljadu.

„Radi se manji broj pregleda i testiranja, manji je broj obolleih, pa je tako i manje zainteresovanih za vakcinaciju”, smatra Danijela Petrović.

Po podacima Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Kragujevac, zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisalo se polovina Kragujevčana (49,51 posto). Ova brojka se odnosi na ukupnu populaciju a ako se uzmu u obzir samo punoletni građani ona je nešto veća i iznosi oko 57 procenata.

Samo Kragujevac ima natpolovičan broj vakcinisanih a prosek u Šumadsjskom okrugu je 44,12 posto ukupne i 49,86 punoletne populacije. Posle Kragujevca najviše vakcinisanih, makar jednom dozom je u Aranđelovcu (42,62 punoletnih žitelja) i Kniću (36,59). Najmanje imunizovanih je u opštini Rača, ni 32 procenta punoletnih građana.

Treću dozu jednog od pet ponuđenih cepiva prilo je 30 posto punletnih Kragujevčana, manje od 23 procenta Aranđelovčana i oko petina žitelja Knića i Topole. I kod buster doze najmanje je imunizovanih u Rači gde je treću vakcinu primilo svega nešto više od 15 posto ukupne populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari