Opozicija Kragujevca: Promena ombudsmana zaštita interesa vlasti, a ne građana 1Foto: Z.S.M.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Kragujevca, nova lokalna ombudsmanka Jelena Milojević i njena zamenica Snežana Kalajanović, položile su zakletvu i tima počele da obavljaju ovu funkciju. Istovremeno to je bila i smena dosadašnje ombudsmanke Vesne Stojadinović, čiji mandat je trebalo da istekne tek za tri godine.

Poslednje zasedanje Skupštine grada Kragujevca u ovoj kalendarskoj godini održano je u ponedeljak, 27. decembra, kada su, između ostalog, verifikovani i mandati lokalnoj ombudsmanki Jeleni Milivojević i njenoj zamenici Snežani Kalajanović, koje su polaganjem zakletve stupile na dužnost.

Time je okončan višemesečni slučaj spora dosadašnje ombudsmanke u Kragujevcu Vesne Stojadinović i gradskih vlasti, o čemu je Danas više puta pisao.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, raspisao je 17. novembra Javni poziv za podnošenje prijava za kandidate za Lokalnog ombudsmana i zamenika Lokalnog ombudsmana grada Kragujevca.

Ombudmanka Stojadinović reagovala je saopštenjem u medijima optuživši gradsku vlast za pravno nasilje, kao i da na taj način pokušavaju da je smene na trećini mandata, jer, kako je navela, zakoni i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo.

U razgovoru za Danas Petrašinović je tada potvrdio da je novi način izbora ombudsmana mnogo demokratičniji i pruža mogućnost da se na ovu funkciju (kao i zamenika) javi širi krug ljudi dok je za Vesnu Strojadinović to bilo i ostalo kršenje zakona.

Administrativni odbor SG Kragujevac objavio je početkom decembra da su se za funkciju lokalnog ombudsmana javilo pet kandidata koji ispunjavaju formalne uslove.

Vesna Stojadinović nije iskoristila svoje pravo, kako joj je Petrašinović savetovao i prijavila se ponovo za izbor na to mesto.

Nova ombudsmaka Jelena Milivojević, diplomirana pravnica, koja je tokom karijere radila kao savetnik za pravne poslove gradonačelnika, licencirani je medijator i sertifikovani službenik za javne nabavke, bila je članica Nadzornog odbora Kliničkog centra Kragujevac, a trenutno je članica Saveta PMF – a u Kragujevcu.

Njena zamenica Snežana Kalajanović je free lance projekt menadžerka. Radila je kao pravna zastupnica brojnih preduzeća, ali i kao pravni konsultant za Agenciju za privatizaciju i restituciju na više projekata.

Takođe, bila je i sekretar Privrednog suda u Kragujevcu, kao i pravni konsultant iz domena investicionih ulaganja i trgovine hartijama od vrednosti u AD „Šumadija broker”.

Na ovakav način izbora ombudsmana u Kragujevcu reagovali su iz Pokreta Zajedno za Srbiju/Akcija po kojima je razrešena ombudsmanka, Vesna Stojadinović stala na stranu građana Kragujevca, a ne vlasti i njenim interesima.

Njihov odbornik Nikola Nešić skrenuo je pažnju vladajućoj većini da nastavlja sve da radi po proceduri i podobnosti kadrova umesto da gleda rezultate i čuva nezavisnost institucija.

„Vlast je još jednom pokazala da joj najvažnije postavljanje poslušnih kadrova i smenjivanje svih koji su odlučili da sačuvaju nezavisnost i nepristrasnost, jer je u ovom slučaju u pitanju ombudsmanka koja je stala na stranu više od 5.000 građana u sporu sa Javno-stambenim preduzećem Kragujevac”, istakao Nešić u saopštenju za medije ZZS/Akcija.

Kako je dodao, gradonačelnik Dašić, poslušnici iz redova odbornika Srpske napredne stranke i sateliti, to joj nisu mogli oprostiti.

Povodom promene lokalnog ombudsmana u Kragujevcu, reagovao je i odbornik gradskog parlamenta Slađan Rakić, član Izvršnog odbora Saveza 90/Zelenih Srbije, ukazavši je na normativne akte koji su ovim putem prekršeni.

„Ukoliko šef kaže da mora, onda izgleda tako mora i da bude. Po kratkom postupku smenjivanje ombudsmana čime je prekršen Ustav Republike Srbije i postavljanje novog ombudsmana”, kaže Rakić.

Po njemu, Vesna Stojadinović je na zakonit način stupila na funkciju 30. decembra 2019. godine i njen mandat je trebalo da traje do januara 2025. godine. Međutim, glasanjem većine odbornika ona je smenjena pre isteka mandata.

„Kome je to i zašto odjednom zasmetala Vesna Stojadinović? Ne može da joj se oprosti što je radila u interesu građana što i jeste njena osnovna funkcija čime se zamerila gradskoj vlasti”, ističe on.

Reagujući na ovu promenu Slađan Rakić je naglasio da je novopostavljena ombudsmanka Jelena Milivojević, nekadašnji savetnik za pravne poslove Gradonačelnika Radomira Nikolića, u periodu od jula 2016. godine do 26. septembra 2019. godine, (kako se navodi u zvaničnoj biografiji dostupnoj na sajtu grada).

Već je jasno unapred čiji će se interesi zastupati i štititi u budućnosti, zaključuje Rakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari