Opozicioni lider Zimbabvea Morgan Cvangiraji odbacio je juče razgovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, na šta se poziva u Rezoluciji usvojenoj na dvodnevnom samitu 53 lidera Afričke unije (AU) u Egiptu. Cvangiraji je rekao novinarima da nisu pogodni uslovi za dijalog s predsednikom Robertom Mugabeom.

Opozicioni lider Zimbabvea Morgan Cvangiraji odbacio je juče razgovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, na šta se poziva u Rezoluciji usvojenoj na dvodnevnom samitu 53 lidera Afričke unije (AU) u Egiptu. Cvangiraji je rekao novinarima da nisu pogodni uslovi za dijalog s predsednikom Robertom Mugabeom. Lider opozicije je predložio da bi AU trebalo da imenuje još jednog posrednika u krizi koji bi se pridružio lideru Južne Afrike Tabu Mbekiju.
Na kraju dvodnevnog samita AU, usvojena je rezolucija koja poziva na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Zimbabveu. Rezolucija takođe ohrabruje obe strane da se obavežu da će početi dijalog u cilju promovisanja stabilnosti. Južnoafrički predsednik Tabo Mbeki u izjavi za južnoafrički radio, rekao je da predsednik Mugabe nije imao nikakve zamerke na rezoluciju. Prema njegovim rečima, lider Zimbabvea u potpunosti podržava potrebu za dijalogom u cilju pronalaženja rešenja za izlazak iz krize. „Rezultat procesa dijaloga mora biti rezultat saglasnosti svih strana u Zimbabveu“. Prema rečima Mbekija samo Zimbabve može rešiti sopstvenu krizu. Višemesečni posrednik u rešenju krize u Zimbabveu, oštro je kritikovan zbog isuviše mekanog stava prema Mugabeu, s kojim je saveznik gotovo 30 godina.

EU podržava Cvangiraija za premijera

Brisel – Lider opozicije Zimbabvea Morgan Cvangiraji trebalo bi da služi na mestu premijera svake buduće vlade nacionalnog jedinstva, saopštili su juče zvaničnici EU. Portparol Unije Džon Klansi rekao je novinarima da blok podržava napore Afričke unije u cilju stvaranja vlade nacionalnog jedinstva između dve neprijateljske strane. „Nužno je ispoštovati volju naroda Zimbabvea i naravno rezultate prve runde predsedničkih izbora kada je Cvangiraji osvojio većinu od 47 odsto glasova“, izjavio je Klansi. „To je i razlog zašto bi u prelaznioj vladi Cvangiraji trebalo da bude premijer“. On je dodao da EU razmatraju uvođenje dodatnih sankcija protiv Mugabea i njegove vlade, na već postojeće zabrane za putovanja i zamrazavanje imovine na računima u evropskim bankama. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner, čija zemlja trenutno predsedava EU, izjavio je da Unija neće prihvatiti nijednu vladu sem one koju bude vodio Cvangiraji.

Odvojeno od uobičajenog političkog protokola afričkog samita, potpredsednik Bocvane izjavio je da izbori u Zimbabveu nisu bili pošteni i legitmni. Mompati Merfahe je rekao da bi Zimbabve trebalo isključiti iz Afričke unije i regionalnih razgovora. Sličan apel uputio je i kenijski premijer Raila Odinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari