Pakistanska opozicija zatražila je od generala Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje, izjavivši juče da će predstojeći parlamentarni izbori biti samo privid ako se prava građana potpuno ne povrate. Nekoliko partija je planiralo bojkot.
U međuvremenu, bivša premijerka Benazir Buto se priprema da povede karavan preko cele zemlje u znak protesta protiv Mušarafove odluke.

Pakistanska opozicija zatražila je od generala Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje, izjavivši juče da će predstojeći parlamentarni izbori biti samo privid ako se prava građana potpuno ne povrate. Nekoliko partija je planiralo bojkot.
U međuvremenu, bivša premijerka Benazir Buto se priprema da povede karavan preko cele zemlje u znak protesta protiv Mušarafove odluke. Policija je organizovala obezbeđenje za nju rekavši da su dobili obaveštenje da bombaš samoubica planira napad na Butovu u Lahoru, na istoku zemlje.

Ministri Komonvelta o situaciji u Pakistanu

London – Ministri spoljnih poslova Komonvelta treba da se sastanu u Londonu da diskutuju o situaciji u Pakistanu. Ova neobična sednica je najavljena pošto je predsenik Pervez Mušaraf uveo vanredno stanje prošle nedelje. Od sednice Komonvelta se očekuje da doprinese međunarodnom pritisku na generala Mušarafa. Kada je general Mušaraf došao na vlast 1999, Pakistan je bio pod suspenzijom Komonvelta pet godina. General Mušaraf rekao je novinarima da uprkos kritici nijegovi zapadnjački saveznici pokazuju izvesno razumevanje pitanju „realnosti u Pakistanu“.

Mušaraf je u nedelju izjavio da će se držati januara kada je u pitanju raspored održavanja izbora, što je rezultiralo hapšenjem hiljada civila, zabranom demonstracija i cenzurisanjem nezavisnih televizijskih stanica. Ove mere, tvrdio je on, neophodne su da obezbede „poštene i transparentne izbore“ i da pojačaju intenzitet borbe protiv muslimanskih militanata koji prete Pakistanu.
Benazir Buto pozdravila je 9. januar, datum koji je on odredio za održanje izbora, ali je dodala da će sprovođenje kampanje biti „teško“. Ostale opozicione partije su bile oštrije. Raja Zafarul Hak, predsednik partije bivšeg premijera Navaza Šarifa, zatražio je obnovu ustava, koji je suspendovan pod vanrednim stanjem, povratak vrhovnih sudija koje je Mušaraf otpustio, oslobađanje zatvorenika kao i Šarifov povratak iz izgnanstva.“Veoma je teško očekivati poštene izbore u zemlji koja se nalazi u ovakvoj situaciji. U toku sledeće nedelje ćemo održati sastanke i konačno odlučiti da li ćemo izabrati izbore ili agitaciju“.
U Lahoru su oko 200 policajaca i snajperisti raspoređeni po okolnim krovovima, štitili kuću u kojoj je Butova odsela, koja predvodi 300 km dugačak karavan demonstranata ka Islamabadu. Put je bio blokiran čeličnim barikadama. Kada se pojavila u gradu, desetine policijskih vozila ju je štitilo. Demonstracije, koje treba da se održe danas, imaju za cilj da Mušaraf ukine vanredno stanje i da se povuče sa mesta šefa vojske. Očekuje se da će se hiljade pristalica pridružiti Butovoj na ovom putu koji će verovatno trajati tri dana. Farzana Raja, potparol Pakistanske narodne partije Butove (PPP), obećao je da će se pristalice te partije boriti protiv svakog pokušaja vlasti da zaustave njen „marš u znak slobode“, koji će prekršiti zabranu demonstracija . „Ako policija pokuša da nas zaustavi, u svakom gradu ili opštini Pandžaba biće ratno polje PPP aktivista i policije“, rekao je on.
Džo Bjden, predsednik Komiteta za spoljnu politiku Senata američkog Kongresa, rekao je da će izbori biti prividni ukoliko se ne ukine vanredno stanje. Njegov rival, Bil Ričardson, američki ambasador u Klintonovoj administraciji, rekao je da ne mogu imati demokratiju polovično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari