Dugo očekivani rezultati predsedničkih izbora u Zimbabveu konačno su objavljeni juče. Izbornu pobedu odnela je opoziciona partija za Demokratske promene lidera (MDC) Morgana Cvangiraija koja je osvojila 47,9 odsto glasova, ali ipak nedovoljno da se izbegne drugi krug izbora. Izborni zvaničnici kažu da je Cvangiraji porazio Mugabea s osvojenih 43,2 odsto glasova, ali su obojica osvojila manje od 50 odsto neophodnih za potpunu pobedu.

Dugo očekivani rezultati predsedničkih izbora u Zimbabveu konačno su objavljeni juče. Izbornu pobedu odnela je opoziciona partija za Demokratske promene lidera (MDC) Morgana Cvangiraija koja je osvojila 47,9 odsto glasova, ali ipak nedovoljno da se izbegne drugi krug izbora. Izborni zvaničnici kažu da je Cvangiraji porazio Mugabea s osvojenih 43,2 odsto glasova, ali su obojica osvojila manje od 50 odsto neophodnih za potpunu pobedu. MDC je saopštio da odbacuje rezultate izbora. Oni optužuju Mugabea za lažiranje glasova i zaplašivanje birača.
Generalni sekretar MDC Tendai Biti rekao je da je proces verifikacije izbornih rezultata „preuranjeno prekinut“ i da će ta partije izneti sve podatke o nepravilnostima. On je dodao da će partija ceo slučaj izneti na sud nebi li uspela da proglasi Cvangiraija za predsednika budući da je osvojio mnogo više glasova od Mugabea, dovoljno da se ne ide u drugi krug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari