Opravdana upozorenja Poverenika 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Neophodno otkloniti evidentne probleme u primeni Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, saopštio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik podseća da je i u vreme usvajanja ovog zakona apelovao da se još jednom preispitaju rešenja kojima se obrada velike količine ličnih podataka građana poverava do tada nepostojećoj strukturi upravnika.

Poverenik je, kaže se u saopštenju, upozoravao da programom obuke upravnika zgrada nije bila obuhvaćena zaštita podataka o ličnosti.

Zakon je uveo institut stambene zajednice, čiji upravnik, prema članu 50. „uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj)“.

Upravnici bi, set podataka koji obrađuju (ime i prezime i JMBG) morali da koriste samo za sprovođenje neophodnih poslova, kao što su npr. naplata troškova za tekuće održavanje zgrade, podnošenje regresne tužbe protiv lica odgovornog za oštećenje zajedničkog dela zgrade itd., ali te podatke često koriste i u druge svrhe.

Uz sve to, u postupku registracije stambenih zajednica, došlo je do različite prakse u raznim lokalnim samoupravama, pa u nekim opštinama vrše i obrade podataka o brojevima ličnih karata vlasnika stanova, a u nekim ne, zbog čega Poverenik trenutno sprovodi i postupak nadzora.

Veliki broj obraćanja Povereniku upućuje na zaključak da je instruktivna uloga ministarstva, odnosno inspekcije izostala, odnosno da mora biti mnogo jača.

Da bi se bar u meri u kojoj je uopšte moguće, predupredile i otklonile štetne posledice nejasnog tretmana podataka o ličnosti vlasnika stanova i zakupaca koje obrađuju upravnici.

Treba odgovoriti na brojna otvorena pitanja (na koji način efektivno prikupiti podatke, koja je tačno svrha njihove obrade, ko su korisnici ovih podataka, kako se moraju čuvati itd), kaže se u saopštenju Poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari