Bez opterećivanja prošlim i budućim vremenom, kapitalom stečenim u beogradskom susretu (3:1) i eventualnim utakmicama s pobednikom dvomeča Ekranas – Helsinki u pretposlednjoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, fokusirani isključivo na ono što ih čeka u večerašnjem duelu s Pjunikom, fudbaleri Partizana žele i u Jerevanu da pokažu koliko su bolja ekipa od devetostrukog prvaka Jermenije, odnosno novom pobedom potvrde plasman u treći krug trke za, milione i milione evra vredno, mesto u evropskoj klupskoj eliti.

STADION: Republika. KAPACITET: 14.000 mesta. SUDIJA: Marsin Borski (Poljska)

PJUNIK: Leško, Hovstjepjan, Minasjan, Jušpsjan, Adedeji, Jedigarjan, Manojan, Mkrčjan, Kazarjan, Markos, Goharjan. Trener Vardan Minasjan.

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, M. Jovanović, Krstajić, Kizito, Petrović, Tomić, Moreira. S. Ilić, Šćepov ić, Kleo. Trener Aleksandar Stanojević.

 

Uz određene modifikacije igre, koja ne bi trebalo da izgubi na ofanzivnosti već samo dobije na opreznosti i racionalnosti u sudaru s motivisanim, poletnim i trkački dobrim domaćinom.

– Bez obzira na to što smo se dobro ispromašivali u prvoj utakmici, došli smo do povoljnog rezultata, koji nam daje velike izglede da prođemo dalje. Ispostavilo se da su Jermeni tipičan predstavnik ruske škole fudbala, agresivni i borbeni. Čekali su svoje šanse iz kontranapada i jednu iskoristili, pa ćemo o tom detalju posebno voditi računa u revanšu. Ali, uz sve uvažavanje protivnika, Pjunikovog domaćinstva i toliko duge dominacije u njihovom nacionalnom šampionatu, mislim da je Partizan bolja ekipa, sa nekoliko izuzetnih pojedinaca, pravih fudbalskih majstora. Možda ćemo u Jerevanu biti nešto oprezniji nego u beogradskom duelu, ali to ne znači da ćemo se braniti i igrati na 0:0. Naš stil je potpuno drugačiji, ofanzivan, na gol više – jasan je zadnji vezni crno-belih i jedini A reprezentativac „parnog valjka“ Radosav Petrović, kojem će ovo verovatno biti oproštajni nastup za najbolji srpski tim pre gotovo izvesne selidbe u engleski Vest Hem.

Takav tok događaja i rasplet meča prognozira i Marko Javanović, uz kapitena Krstajića jedini preostali član zadnje petorke iz prošle sezone.

– Sami smo gospodari svoje sudbine. Nije da se Pjunik ništa ne pita, videli smo kako mogu biti opasni ako im se protivnik „namesti“ sopstvenim greškama, ali Partizan je taj koji ima glavnu reč u ovom dvomeču. U Beogradu je bilo tako, trebalo bi i ovde u Jerevanu. Mada nije sve bilo loše u tih 45 minuta, prvo poluvreme utakmice na našem stadionu primer je kako se ne sme s Jermenima. I obrnuto, drugi deo te utakmice pravi je i najbrži put do trećeg kola. Ne moramo baš da stvorimo toliko šansi, ali potrebno je dati makar jedan gol. Verujem da bi nam on bio dovoljan za prolaz dalje – računa mladi defanzivac, uveren da će odbrambeni deo tima ovog puta imati veću podršku vezne i napadačke linije.

U pozitivan ishod ne sumnja ni Kordova Kleo, jedan od trojice strelaca iz prošlih 90 minuta.

– Ne dolazi u obzir da se branimo, ova ekipa to ne ume, a i ne želimo da navijači drhte i nerviraju se zbog nas. Nema kalkulacija, idemo na novu pobedu. Pogotovo što smatram da bi nas jedan pogodak na terenu Pjunika gotovo sigurno odveo u sledeću rundu. Ne mogu zamisliti da primimo tri. Ne potcenjujemo rivala ovakvim stavom, šta više bićemo oprezniji nego pre sedam dana, ali zadržavamo ulogu favorita. Rezultat i, još više, dominacija u prvih 90 minuta pokazali su da smo kvalitetnija ekipa – objašnjava brazilski špic.

Bez slike iz Jerevana

Neverovatno, ali istinito – ljubitelji fudbala u Srbiji neće imati gde da gledaju večerašnji nastup šampiona svoje zemlje. Radio televizija Srbije ne može ili neće da plati iznos koji joj je za direktan prenos tražila jermenska nacionalna televizija, dok TV Arena (takođe ima pravo prenosa kvalifikacija za Ligu šampiona) do juče nije pokazala interesovanje za preuzimanje slike i tona iz bivše sovjetske republike. Osim ako ne dođe do obrta na dan utakmice, Partizanovi navijači će se o njenom toku informisati samo putem klupskog radija i kladioničarskih sajtova, jer je internet prenos pod znakom pitanja.

Ilijev danas potpisuje

Partizan dobija još jedno pojačanje i to u liku svog nekadašnjeg krilnog napadača Ivice Ilijeva. Doskorašnji fudbaler Makabija iz Tel Aviva (otišao kao slobodan igrač) dogovorio je sve detalje povratka u Humsku, pa će danas samo parafirati ugovor s crno-belima. Posle odlaska iz srpskog fudbala 2004, tridesetogodšnji Ilijev nastupao je još za Mesinu, Đenovu, Kotbus i PAOK.

Kvalifikacije Lige šampiona

2. kolo

Renova (Makedonija) – Omonija (Kipar) (0:3) 0:2

Toršavn (F. Ostrva) – Salcburg (Austrija)(0:5) 1:0

Dinamo T. (Albanija) – Šerif (Moldavija) (1:3) 1:0

TNS (Vels) – Bohemija (Irska) (0:1) 4:0

Koper (Slovenija) – Dinamo Z. (Hrvatska) (1:5) 3:0

Rudar (C. Gora) – Liteks (Bugarska) (0:1) 0:4

Olimpi R. (Gruzija) – Aktobe (Kazahstan) (0:2) 16.00

Pjunik (Jermenija) – Partizan (Srbija) (1:3) 17.00

Heunese (Luksemburg) – AIK (Švedska) (0:1) 17.00

Helsinki (Finska) – Ekranas (Litvanija) (0:1) 18.00

Žilina (Slovačka) – Birkirkara (Malta) (0:1) 19.30

Leh (Poljska) – Inter B. (Azerbejdžan) (1:0) 20.00

Debrecin (Mađarska) – Levadija (Estonija) (1:1) 20.00

Sparta P. (Češka) – Metalurg (Letonija) (3:0) 20.00

Željezničar (BiH) – Hapoel (Izrael) (0:5) 20.15

Rozenborg (Norveška) – Linfild (S. Irska) (0:0) 20.45

Hafnarfjordur (Island) – Bate Borisov (Belorusija) (1:5) 21.15

* u zagradama su rezultati prvih utakmica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari