Posle dobrih igara u prvoj fazi takmičenja, izabranici selektora Dušana Ivkovića imali su dva dana pauze za pripremu možda i najvažnije utakmice u drugom delu šampionata, protiv domaćina Evropskog prvenstva.

Meč između reprezentacije Srbije i selekcije Poljske u subotu uveče (18.15, RTS 2), sigurno će za Nenada Krstića i saigrače predstavljati najteži test u dosadašnjem delu nadmetanja na šampionatu Starog kontinenta. Nema sumnje da će novoizgrađena hala u Lođu biti dupke puna. Prema najnovijim informacijama, gotovo da su sve karte rasprodate, tako da će „orlovi“ protiv sebe imati ne samo nadahnute i veoma motivisane poljske košarkaše, već i bučnu publiku.

Vrlo je moguće da će utakmica u subotu uveče ličiti na partiju pokera, u kojoj bi samo jedna karta, takozvani džoker, mogao da bude presudan. Na osnovu dosadašnjih igara možemo zaključiti da selektor domaćina Muri Kacurina bazira igru na jakoj, pomalo i gruboj odbrani, kao i na brzoj tranziciji iz defanzive u napad. Njegova prva opcija u ofanzivi je sigurno centarski par Macej Lampe i Marcin Gortat. Radi se o fizički izuzetno jakim košarkašima. Lampe je tehnički dobro obučen. Krasi ga pristojna startna brzina, solidna leđna tehnika i šut sa poludistance. Za razliku od njega, Gortat se ne može pohvaliti nekom naročitom individualnom tehnikom. Zahvaljujući svojoj snazi, masivnosti i skoku u stanju je da se ravnopravno nadmeće sa mnogo kvalitetnijim centrima od sebe.

– Dobro smo upoznati sa kvalitetima poljske selekcije. Oni su najopasniji pod košem. Očekuje nas težak zadatak, jer moramo pronaći adekvatna rešenja za Lampea i Gortata. Uveren sam da se možemo ravnopravno nositi sa njima. Ako u odbrani budemo bili na nivou svojih mogućnosti, mislim da ćemo trijumfovati u duelu sa domaćinom Evropskog prvenstva – naveo je Kosta Perović.

Poljaci na poziciji plejmejkera imaju Amerikanca Dejvida Logana. Karakteriše ga dobra prodor igra, kao i solidna saradnja sa visokim košarkašima. Ukoliko u igri jedan na jedan bude probijao našu prvu liniju odbrane, njegove povratne pasove će pokušati da realizuje Mikal Ignerski. Pristojnog šuta i brzine, krilo španske ekipe Kahasol upravo može biti džoker selektora Kacurina.

– Mislim da zaslužujemo da se nađemo na Svetskom prvenstvu u Turskoj, sledećeg leta, ali to prvo moramo da dokažemo na parketu. Posedujemo kvalitet i neophodno jedinstvo. Funkcionišemo kao skladna celine, tako da za sada sve ide po planu – zaključio je centar srpske selekcije.

Prvi meč druge faze Evropskog prvenstva između Srbije i Poljske počinje u subotu uveče od 18.15 uz direktan prenos na RTS 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari