Opština Negotin, prva je lokalna samouprava u Srbiji kojoj je Etno mreža dodelila plaketu „Čuvari tradicije“ kao priznanje za najbolju saradnju i doprinos očuvanju i izradi tradicionalnih rukotvorina, a zahvaljujući podršci koju pruža negotinskoj Umetničko-zanatskoj zadruzi Zanart kao članu Etno mreže.



U radionicama Zanarta, od osnivanja 2006. godine, kroz razne vidove obuke prošlo je na stotine žena, učenika, osoba sa invaliditetom. Danas je ova zadruga prva licencirana radionica u Srbiji za proizvodnju visokokvalitetnih umetničkih i upotrebnih predmeta primenom tradicionalnih tehnika, a sertifikate za obuku zainteresovanih za izradu rukotvorina ima sedam članica Zanarta.


Predmeti izrađeni u radionicama negotinskog Zanarta deo su seta diplomatskih poklona za potrebe Vlade Srbije, a mogu se videti u etnogalerijama Etno mreže u Beogradu i na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Kako navode u Zanartu, opština Negotin im pruža kompletnu podršku prilikom realizacije javnih i radova za osobe sa invaliditetom, ova zadruga je takođe angažovana u realizacije opštinskih projekata, omogućeno im je korišćenje galerije u centru grada i sva potrebna logistika. Time je Opština Negotin na direktan način dala svoj doprinos očuvanju i izradi tradicionalnih rukotvorina, ali i zapošljavanju žena kojima je angažovanje u okviru zadrugu bilo i prvo radno iskustvo, ističu u Zanartu koji je od formiranja deo Etno mreže koju čine 24 grupe proizvođača rukotvorina iz cele zemlje.

Priznanje „Čuvari tradicije“ u kategoriji lokalnih samouprava u Srbiji, na svečanosti povodom obeležavanja petogodišnjice rada Etno mreže primio je predsednik Opštine Negotin dr Vlajko Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari