Opština Berane je sve dosadašnje aktivnosti oko određivanja lokacije za privremeno odlaganje otpada uradila u skladu sa Zakonom i u komunikaciji sa svim relevantnim subjektima, od samih građana sela Rujište, preko Ministarstava, do predsjednika Vlade Crne Gore, saopšteno je iz ove opštine. Nakon što im je onemogućeno da otpad odnose u Beranselo, opština Berane je odlučila da koristi lokaciju u Rujištu, ali mještani su se pobunili.

U saopštenju se podsjeća da je problem upravljanja otpadom višegodišnji, ne samo u Beranama, već i cijelom sjeveru Crne Gore i postavljaju pitanje da li su ljudi iz nadležnog Ministarstva dobro radili posao prethodnih godina? Ovim saopštenjem SO Berane reagovalo je na izjavu Siniše Stankovića, direktora Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja. Beranski opštinari podsjećaju da je početkom godine saopšteno da se u Beranselu više neće odlagati otpad, a kako je i Kapitalnim budžetom Crne Gore za 2014. godinu opredijeljeno 500.000 evra za sanaciju Vasovih voda, novo rukovodstvo je tokom aprila, u dogovoru sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, odnosno sa Sinišom Stankovićem, započelo aktivnosti na izradi projektne dokumentacija za sanaciju odlagališta Vasove vode.

– Za to kao dokaze nudimo zapisnike sa sastanaka koje smo održali u prethodnih četiri mjeseca i dosad izrađenu dokumentaciju. Stoga se pitamo zašto Stanković u jučerašnjem saopštenju ponovo pominje tu lokaciju kao moguće rješenje za problem odlaganja otpada koji je ovih dana aktuelan. Da li je to njegova želja da svoj neuspješan projekat kom je posvjetio više godina ipak „izgura“ na silu, pitaju u opštini. Dok se ne izgradi deponija, beranske vlasti su kao privremeno rješenje pokušali da koriste lokaciju u selu Rujište. I to je, tvrde, urađeno u skladu sa zakonom.

SO Berane se obratila nadležnim državnim organima. „Uprava za šume je izašla na teren i konstatovala da je lokacija u Rujištima zbog svojih karakteristika prihvatljiva za namjene privremenog odlaganja otpada, a Ministarstvo održivog razvoja je dostavilo po istom zahtjevu Ministarstvu finansija saglasnost kojom opštini Berane omogućava korišćenje ove lokacije u tražene svrhe, naravno, kada obezbijedimo imovinsko pravne i prostorno-planske preduslove, na čemu i radimo, kazali su u opštini. Prema njihovim riječima, kako jedan period nijesu imali odgovor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja po tom zahtjevu, obratili su se polovinom jula premijeru, a nakon toga su u telefonskoj komunikaciji sa ministrom Petrom Ivanovićem utvrdili da će i od njegovog Ministarstva, a na osnovu pozitivnog mišljenja Uprave za šume, dobiti saglasnost, čime će se stvoriti uslovi da se na prvoj sjednici Vlade početkom septembra opštini Berane odobri da lokaciju Rujište koristi kao privremeno odlagalište.

Smenite krivce

– Izjava direktora Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja Siniše Stankovića da državni organ ne daju saglasnost na lokacije za skladištenje otpada kao i Ervina Spahića direktora Agencije za zaštitu životne sredine da nisu dobili nikakav zahtjev opštine Berane, niti je ova agencija odobravala bilo šta ovoj opštini, jasno govori da je koordinatorka za poslove upravljanja otpadom u opštini Berane Rita Barjaktarević govorila neistine kada je medijima izjavila da su dobili odobrenje državnih institucija, navodi se u reagovanju predsjednika odbora grupe građana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji deponije u Rujištu Milonje Bubanje. On poziva nadležne u opštini da smjene Ritu Barjaktarević. „Nas ne interesuju prepucavanja političkih partija i slažemo se u jednom sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem i podržavamo ga u njegovim aktivnostima da se ispitaju i pritvore svi oni koji su vršili krivična dijela i pljačkali naš grad“, ističe se u saopštenju.

Protest 28. avgusta

Odbor grupe građana četiri MZ (Bubanja, Brzava, Prijeloga i Štitara) koji se protivi najavi izgradnji deponije u Rujište odlučio je da 28 avgusta organizuje mirni protest pod sloganom „Deponiji NE Životu DA“, u mjestu Samograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari