Pored oko 600 miliona dinara odobrenih iz republičke kase za finansiranje lokalne samouprave u 2008. godini, Leskovac će, pošto je dobio status grada, dobiti još oko sto miliona dinara, ali istovremeno očekuje dolazak investitora iz sveta – iznosi Vlada Kostić, opštinski menadžer.

Pored oko 600 miliona dinara odobrenih iz republičke kase za finansiranje lokalne samouprave u 2008. godini, Leskovac će, pošto je dobio status grada, dobiti još oko sto miliona dinara, ali istovremeno očekuje dolazak investitora iz sveta – iznosi Vlada Kostić, opštinski menadžer.
Povodom dobijanja statusa grada, u saopštenju predsednika opštine dr Vladana Marinkovića navodi se da je tokom prošle godine u opštini asfaltirano 26 kilometara ulica u vrednosti od 300 miliona dinara, a rekonstruisano je i petnaest najoštećenijih gradskih saobraćajnica. Zamenjena je i postavljena nova ulična rasveta na području grada, a izmirene su obaveze mesnih zajednica iz prethodnog perioda prema Elektrodistribuciji. Nastavljena je i završena kanalizaciona mreža na više pravaca u gradu, a obezbeđena su i sredstva za okončanje radova na Vodosistemu Barje i eksproprijacija zemljišta na lokaciji Željkovac, što je bio uslov za gradnju reciklažnog centra.

Velike mesne zajednice – opštine

– Nevladina organizacija Leskovački krug zalaže se da sada velike mesne zajednice Grdelica, Brestovac i Vučje budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.

Srđan Dimitrijević, potpredsednik Leskovačkog kruga, ističe da je nepobitno utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije ovo područje izgubilo jedanaest razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda.

– Nedostatak prostora u vrtićima rešava se gradnjom novog smeštaja na Hisaru, završena je i gradnja desetak novih škola, a značajna sredstva uložena su u rekonstrukciju i adaptaciju još petnaestak novih objekata – navodi dr Marinković.
Lokalna samouprava redovno servisira sve finansijske obaveze prema školama, sportskim klubovima i drugih institucijama. Opština je rekonstruisala fasadu Doma kulture, a uskoro će biti obavljena rekonstrukcija još petnaest reprezentativnih objekata u gradu.
Prema oceni dr Marinkovića, poboljšana je i javna higijena, a do kraja 2008. godine Leskovac će otvoriti najmanje 1.400 novih radnih mesta u tekstilnoj fabrici koju će otvoriti jedan investitor s Kipra.
– Leskovac je lane za NIP pripremio 57 projekata ukupne vrednosti 4,2 milijarde dinara. Konačno, godina za nama će biti upamćena i po činjenici da je Leskovac 29. decembra dobio status grada – zaključuje predsednik opštine dr Vladan Marinković.
Povodom dobijanja statusa grada oglasio se i OO DS saopštenjem u kojem se navodi da je Leskovac odavno to zaslužio, a novi status je preduslov da grad na Veternici ponovo postane privredni i kulturni centar juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari