Optuženi diskredituju glavnog svedoka 1Foto: Privatna arhiva

Uz česta odlaganja, na zahteve optuženih i zbog problema izazvanih epidemijom virusa korona, suđenje u Osnovnom sudu u Ivanjici za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, koje je počelo 3. oktobra pre dve godine, ukoliko se nastavi sadašnjim tempom trajaće još toliko, a možda i duže.

Do sada su saslušana trojica optuženih – Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu u toj fabrici, koji su negirali krivicu. Tokom dva poslednja pretresa sud je delimično ispitao Marka Mitrovića, svedoka te tragedije. Planirano je da se ispita još petnaestak svedoka, što znači da se ne nazire kraj tom sudskom procesu.

Nakon eksplozije baruta, 14. jula 2017. godine, preminuli su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), a državne komisije su utvrdile da je u fabrici bilo propusta u sprovođenju bezbednosnih procedura i zaštiti na radu.

Na poslednjem pretresu, održanom 1. jula, Marko Mitrović je svedočio o tome da su, tragičnog dana, Milivojević i Ignjatović sa kolica istovarili kartonsku burad, od kojih je u dva bilo po 70 kilograma i da pri tome nije čuo „nikakav“ pucanj“, ali da ne zna da li su dodatna tri bureta, koliko ih je još bilo na kolicima, bila puna baruta.

– Kada sam video plamen, istrčao sam iz objekta. Tek kada sam bio van objekta, osetio sam toplotu, kazao je Mitrović. On je dodao da je u objektu, koji je pušten u rad bez potrebnih dozvola, bilo oko dve tone, a ne dozvoljenih 440 kilograma baruta. Kazao je da su, posle te nesreće, radnici zadužili nova zaštitna odela i opremu, da je poslovodstvo zamenilo kartonsku burad novim i adekvatnim posudama za transport otpadnog baruta i da je uveden video-nadzor u pogonu Raketna goriva.

Optuženi i njihovi advokati su pokušali da Mitrovića prikažu kao nepouzdanog svedoka i tvrdili da na njihova pitanja on ne odgovara istinom ili da saopštava poluinformacije. Mitrović je u fabrici bio angažovan na određeno vreme i ugovor mu je produžavan na tri meseca. On je ranije svedočio o pritiscima direktora Milovanovića da promeni svoj iskaz o toj tragediji, a kako je to odbio uručen mu je otkaz.

Na Mitrovićevu tvrdnju da nije upoznat sa naredbom o tome koliko može buradi sa barutom da se prevozi kolicima, jer nikada nije upravljao elektro-vozilom, Radoš Milovanović je, po odobrenju suda, uzvratio da Mitrović ne govori istinu. Potom je dodao da postoji njegova naredba po kojoj se na priključnom vozilu može prevoziti samo jedno bure ili jedan džak i to na određenom rastojanju od magacina, te da su se zaposleni te naredbe podsećali svakog ponedeljka i da su svojim potpisima potvrdili da za nju znaju.

Vladimir Todorić, koji je bio advokat porodice Milivojević, a sada zastupa Marka Mitrovića, kazao je da je Mitrović svedočio o tome da su se „u fabrici dugo koristila neadekvatna kartonska burad sve do same eksplozije i da su, naprasno, zamenjena hromiranim metalnim buradima, da je uveden video-nadzor, te da su radnici dobili zaštitne i antistatik kombinezone koji štite od požara“.

– Ako je sve bilo u skladu sa propisima, zašto su se u fabrici menjali uslovi rada i zaštite, pitao se Todorić. On je istakao da se „Mitrović obraćao tužilaštvu u tri navrata i tražio zaštitu od pritisaka i da je u junu 2018. godine bio zaposlen u fabrici „Milan Blagojević“, da je tada dao identičan iskaz, ali je mesec dana kasnije prestao njegov radni angažman u fabrici“.

Ognjen Radić iz Advokatske kancelarije Borović, koja zastupa porodicu nastradalog Milomira Milivojevića, poručio je da se moraju pronaći i kazniti krivci za lučansku tragediju.

– Osim što smo ušli u petu godinu ovog postupka, što je specifičnost našeg pravosuđa, veoma je važno da se ovaj slučaj reši. To je bitno da nam se više ne dešavaju ovakvi slučajevi, pa i onaj koji se nedavno desio u „Slobodi“ u Čačku. Opet su u pitanju namenska industrija, eksplozije i ranjavanja. Želim da ovaj predmet prekine začarani krug svih tih nesreća, izbegavanja i prebacivanja odgovornosti i da konačno znamo ko je kriv i da taj dobije zasluženu sankciju, da oštećeni mogu da prime presudu, kako dolikuje, i da nastave svoje živote, a da pojam bezbednosti na radu, konačno, dobije smisao koji treba da ima kod nas, kazao je advokat Ognjen Radić.

Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika, kazao je za Danas da „optuženi i njihovi advokati „pokušavaju da ospore svedočenje Marka Mitrovića i da ga predstave kao čoveka koji ne govori istinu“.

– Zbog svega toga Marko je bio pod velikim stresom. Rekao je šta se dogodilo, ali nije rekao sve. Mene će sledećeg da ispituju i ako budem živ, imaću mnogo toga da kažem, naveo je Milovan Milivojević.

Nakon Mitrovića, u nastavku suđenja, dodao je Milivojević, trebalo bi da svedoče on, njegova supruga i kćerka, kao i još osam njihovih svedoka, a planirano je da se saslušaju tri ili četiri svedoka optuženih.

– Suđenje se razvlači i, ako se nastavi ovim tempom, neće moći da se završi ni za dve godine. Ovo vodi u beskonačno suđenje s namerom da se on (Radoš Milovanović, prim. aut) oslobodi krivice, jer svi mogu da budu osuđeni, ali ne i on, poručio je Milivojević.

Naredni glavni pretres je zakazan za 2. septembar, kada će biti nastavljeno ispitivanje Marka Mitrovića.

Pomen 14. jula

Porodica Milivojević je najavila da će poslovodstvu lučanske fabrike uputili molbu da joj se dopusti da 14. jula uđe u fabrički krug i, sa prijateljima, položi cveće na mesto tragedije. „Nadam se da će nam to dozvoliti. Ranije su nas, tog datuma, sprovodili kroz fabrički krug kao da smo kriminalci, što je bruka i sramota“, kazala je Mirjana Milivojević, sestra poginulog Milomira.

Problemi novinara

Ekipi TV N1 nije bilo dozvoljeno da prisustvuje poslednjem suđenju jer, kako je objasnio sudija LJubiša Tomičević, ivanjičkom sudu nije stigao na vreme zahtev te televizije za praćenje suđenja. Mirjana Milivojević je navela da je „na prethodnom suđenju novinarka lokalne TV Golija imala akreditaciju, ali joj nije bilo dozvoljeno da uđe u sudnicu, jer je zakasnila petnaestak minuta“. „Na poslednjem suđenju, zakasnio je novinar Informera, ali mu je obezbeđenje dozvolilo ulazak u sudnicu. To znači da pristup sudnici nemaju mediji koji objektivno izveštavaju“, ocenila je Mirjana Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari