Optuženi Miligradović nije došao u sud, ćerka javila da mu je pozlilo 1Foto:Aleksandar Veljković

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu juše nije održan glavni pretres u predmetu „Srebrenica – Kravice“, jer se osumnjičeni Nedeljko Milidragović nije pojavio u sudnici.

Kako je njegov advokat rekao sudskom veću, ujutro, u 7.25 časova, primio je poruku od Milidragovićeve ćerke koja mu je saopštila da je njenom ocu pozlilo i da je primljen u urgentni centar zbog srčanih problema, ali nije navela da li se radi o Kliničkom centru u Beogradu. I jedan od dva zaštićena svedoka, pod pseudonimom „301“ takođe se nije pojavio na jučerašnjem glavnom pretresu. Zbog ovakve situacije, glavni pretres je odložen za 23. i 24. maj.

Nedeljko Milidragović i još sedmorica optuženih (Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić), terete se da su, kao pripadnici Centra za obuku „Jahorina“ Specijalne brigade policije MUP Republike Srpske, 14. jula 1995. unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice (Bratunac, BiH) izvršili ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Kao i prethodnih puta, pre nego što uđu u sudnicu da podrže optužene, predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) i njihovi simpatizeri okupe se ispred Specijalnog suda gde se lider radikala Vojislav Šešelj obrati medijima. Tako je bilo i juče, pa je Šešelj istakao da se grupi policajaca Republike Srpske sudi za „izmišljeni zločin“ i da će zbog toga „neko odgovarati“. Dodoao je da je „apsolutna laž“ da su ti policajci pobili 1.200 zarobljenih muslimana civila. „To je laž koju su muslimanski pravosudni organi plasirali našima, a mi imamo pokvarene tužioce za ratne zločine da primaju zdravo za gotovo ono što dobiju iz Sarajeva. Neće proći mnogo vremena, a mi ćemo suditi tužiocu koji postupa u ovom predmetu i bivšem tužiocu Vladimiru Vukčeviću i svima onima koji su se ogrešili o srpski narod zastupajući lažne optužnice“, naveo je Šešelj.

Na primedbu Kade Hotić iz Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, kojoj je u hangaru ubijen brat „i to mu je odsječena glava i smrskane kosti bez tragova metaka“, da joj lider radikala vrati sina, Šešelj je rekao da on tu ništa ne može i da ne zna gde je njen sin, ali da u Srebrenici nije bilo genocida. „Kamo sreće da se otrijezni, pa da prizna odgovornost, da kaže motive zašto je to tako. Ovo je čista laž što on govori“, istakla je Kada Hotić, koja je novinarki Danasa rekla je „jedan sedi čovek“, najverovatnije pristalica radikala, pljunuo u njenom pravcu i nešto joj dobacio.

Inače, na prethodnom glavnom, optuženi Milivoje Batinica je istakao da nikada nije bio u hangaru u Kravici. Dodao da je bio prisilno mobilisan, da je bio pripadnik Prve čete trećeg voda, te da je odveden na obuku na Jahorinu gde je bilo psihičkog maltretiranja. Rekao je da je njegova četa sa Jahorine autobusom prevezena na teren oko Srebrenice, kao i da su obezbe|ivali put od Bratunca ka Konjević polju. Batinica je naglasio da su se tada predavali muškarci, muslimani, starosti 30, 40 i 50 godina, koji su dolazili iz šume kraj puta. Batinica nije znao da kaže ni šta se potom desilo sa tim ljudima, ali da je kasnije čuo da su prevezeni u Bratunac. Rekao je i da većinu optuženih ne poznaje, te da je Milidragovića i Golijanina video nekoliko puta.

Suđenje za zločin u Kravici bilo je prekinuto 14. novembra prošle godine, jer u tom trenutku Srbija nije imala tužioca za ratne zločine.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.