Optuženi za ubistvo Ivanovića negirali krivicu 1Foto: EPA-EFE/ Đorđe Savić (Arhiva)

Optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se danas da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva lidera Građanske inicijative SDP.

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić i Silvana Arsović su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se pripisuju, osim Nedeljkovića koji je priznao da je kriv po tački optužnice za posedovanje oružja, preneo je Radio KiM.

Žarko Jovanović je, takođe, rekao da za prve dve tačke nije kriv, dok je za treću tačku optužnice koja se odnosi na posedovanje oružja, priznao krivicu.

Sudija Valjon Kurtaj je doneo odluku o prihvatanju priznanju krivice.

To priznanje, kaže, optuženi su dali svojom slobodnom voljom. Sud neće objaviti presudu u ovom momentu, već kad bude objavljena konačna presuda u slučaju ubistva.

Ipak, kako je rekao, okrivljeni će imati olakšavajuće okolnosti zbog priznanja ove krivice.

Rade Basara je rekao da je od 7. do 27. januara 2018. godine bio u rodnoj Hrvatskoj.

Tužilac Bljerim Isufaj je pred sudom naveo da okrivljeni kao kriminalna grupa deluju od 2011. godine, koju vode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Oni su delovali kao kriminalna grupa i aktivno su učestvovali u cilju ostvarivanja lične koristi. Ova grupa je izvršila krivično delo teškog ubistva.

Svako od optuženih je učestvovao u aktivnostima koje su za posledicu imali ubistvo Olivera Ivanovića, navodi se u optužnici.

Tužilac je za svakog optuženog izneo detalje optužnice za krivična dela za koja se terete, koji su već poznati javnosti.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica, tvrdi da optužnica ne sadrži datum i vreme izvršenja krivičnog dela.

Postoji mogućnost, kako kaže, da je delo zastarelo s obzirom da ne sadrži ove detalje.

Korenica je tražio da se ovi detalji uvrste u optužnicu. Za svog branjenika je tražio blažu meru, odnosno određivanje kućnog pritvora.

Tužilac Isufaj se nije složio da se optužnica vrati na dopunu.

Nedeljko Spasojević je ponovo zatražio da mu sud omogući premeštaj iz pritvora u Gnjilanu u pritvorni centar u Kosovskoj Mitrovici, a sudija je odgovorio da će, ukoliko pritvorni centar od njega bude tražio, dati mišljenje za premeštaj.

U međuvremenu mu je preporučio da napiše novi zahtev za premeštaj. Spasojević kaže da je zahtev poslao još 3. februara.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića izjavio je da je njegov branjenik u pritvoru samo na osnovu svedočenja brata pokojnog Ivanovića, Miroslava, koji je naveo da ga je Rošić pratio.

On tvrdi da njegov klijent nije izvršio ovo delo. Takođe je rekao da je ceduljica koja je pronađena u džepu Ivanovića sa brojem registarskih tablica Rošićevog automobila nije rukopis ubijenog političara. To je, kaže advokat, potvrdio i brat ubijenog.

Branilac Rošića, Mahmut Haljimi je tražio puštanje na slobodu uz kauciju od 15.000 evra koju bi platio otac optuženog. Takođe je rekao da njegov branjenik neće bežati u Srbiju u slučaju da se ovaj predlog usvoji.

Branilac Silvane Arsović, Jovana Filipović izjavila je da se njena klijentkinja u optužnici od 12.500 strana pominje na samo tri, i da ih oni osporavaju.

Arsović, kako je rekla njena advokatica, ni na koji način nije povezana sa ovom kriminalnom grupom.Ona je, takođe, rekla da ne prihvataju meru kućnog pritvora.

I branioci Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića zahtevali su od suda da njihovim klijentima ne određuje kućni pritvor.

Branilac Radeta Basare koji se nalazi u pritvoru, kaže da ne postoji nikakva sumnja za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Ne postoji rizik za izvršenje krivičnih dela, niti od bekstva.

„Optuženi nema nikakve veze sa optužnicom, pa nema razloga ni da beži“, rekao je Basarin branilac.

Optuženima je, inače, danas pročitana dopunjena optužnica koja je prvobitno objavljena 27. decembra 2019. godine.

To je, kako je rečeno, i konačna optužnica.

Osim ovih šestoro Srba iz Severne Mitrovice za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića pominje se i kriminalna grupa koju vode Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić koji su u bekstvu. Njima nije moguće suđenje s obzirom da nisu na teritoriji Kosova.

Odbrana optuženih je pre čitanja optužnice imala primedbe na činjenicu da im nisu dostavljeni svi dokazi, pre svega video snimci sa nadzornih kamera u slučaju Silvane Arsović i Marka Rošića, kao i veštačenje i listing poziva sa telefona optuženog Dragiše Markovića.

Odbrana je tražila da pomenute dokaze tužilac dostavi do kraja nedelje. Za razliku od prvog neuspelog ročišta, danas su advokati potvrdili da su im svi potrebni spisi prevedeni na srpski jezik.

Rasprava je završena, a naredno ročište biće održano u martu. Suđenje su pratili članovi porodica optuženih, potpredsednica SDP Ksenija Božović, kao i veliki broj novinarskih ekipa. Na suđenju nisu bili članovi porodice ubijenog Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari