Optužnica protiv Belivuka manjkava, bez političke pozadine 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Optužnica protiv Veljka Belivuka i članova njegove grupe, koju je tužilaštvo podiglo prošle sedmice, puna je manjkavosti, ne obuhvata period osnivanja ove grupe već samo njihovo “delovanje” u protekle dve godine, niti ukazuje na vezu vrha policije i vlasti sa ovim klanom, saglasnisi su sagovornici Danasa.

Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali tvrde da ovako sačinjena optužnica najverovatnije ima za cilj upravo da te veze prikrije.

Profesor prava Vladimir Vuletić, osnivač pokreta „Crno na belo“ i bivši potpredsednik FK Partizan, ocenjuje za Danas da optužnica u celini ima dosta manjkavosti i da je daleko od profesionalne i lege artis pisane.

– Najpre, ona obuhvata samo period od sredine 2019. do 4. februara 2021. godine. Ceo jedan generički proces nastanka i jačanja ove grupe je potpuno ignorisan. Razlog je belodan: tu se i kriju imena političara iz vrha vlasti koji su bili direktna sprega države i ove grupe, koji su je odgajali, ljuljali u krilu, ali je dete poraslo, osamostalilo se i otrglo se iz naručja svojih stvoritelja – navodi Vuletić.

Prema njegovim rečima, optužnica je strogo kontrolisana, suflirana, frizirana i ondulirana po volji baš onih koje bi, da je pisana rukom nezavisnog i kredibilnog tužioca, izvesno i njih obuhvatila.

Advokat Vladimir Terzić ističe da na osnovu podataka koji su nam poznati iz optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, uviđamo da se optužnica zadržala na tzv. tehničkom delu ove organizovane kriminalne grupe, “koja očigledno, sada već to svi u Srbiji znaju, nije mogla da egzistira bez podrške nekoga iz vrha policije i samim tim vlasti”.

– Višemesečne spekulacije, politička smena, ukazuju da je taj vrh države upravo bio prethodni ministar policije Nebojša Stefanović. Međutim, dostupni podaci iz istrage, odbrana Miljkovića i Belivuka, ukazuju da je tu moglo biti uključeno još lica, pa je neverovatno da se istraga nije proširila i na političko krilo ove organizacije. To je veoma lako učiniti, veštačenjem telefona, tačnije Sky aplikacije koju su koristili optuženi, jer i sada se provlače detalji u vezi sa izvesnim Papićem, za koga nemamo potvrdu da je to Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, a ta činjenica je mogla biti utvrđena – ukazuje Terzić.

Naš sagovornik dodaje da je upravo Bojan Hrvatin mogao da potvrdi o kojim još licima iz vrha vlasti se radi, ali, “očigledno da tužioca to nije zanimalo, ili nije imao odobrenje da to istraži, što je bliže istini”.

– Veštačenje koje se ograničilo samo na utvrđivanje kontakata ovih optuženih lica nije dovoljno, trebalo bi proširiti ceo krivični postupak i na ostala lica, da bi svi umešani bili ispitani na okolnosti koje su sada delimično utvrđene i koje nam ne predočavaju kompletnu sliku funkcionisanja države i mafije, njihov međusobni odnos, a pre svega finansijsku povezanost, koja je naravno cilj svake kriminalne organizacije – zaključuje Terzić.

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže za Danas da postoje dve mogućnosti zbog kojih je optužnica manjkava.

– Prva je da tužilac nije našao da taj opis ima veze sa krivičnim delom koje stavlja na teret okrivljenima, a druga da je tužilac pazio da ne umeša politički vrh jer bi morao u tom slučaju da ih zove u svojstvu svedoka ili ne daj bože okrivljenih. Tužilac se nije u optužnici posebno osvrtao na osnivanje klana ni na pomoć koju su dobijali i od koga, u zauzimanju kako tribina tako i političkog uticaja ne samo u policiji nego i kod “porodice” – naglašava Prelević.

Prema njegovim rečima, radi se o strogo kontrolisanoj optužnici “jer i tužilac zna da sve van toga zalazi u tragediju ove zemlje koja se predstavlja zlatnim dobom za budale”.

Portal KRIK je došao u posed teksta optužnice, konstatujući nakon analize da ona u detalj objašnjava na koji način je Belivukov klan sprovodio ubistva, ali ne otkriva ništa o političkoj i policijskoj podršci koju je godinama ova kriminalna grupa uživala i zahvaljujući kojoj je postala jedna od najmoćnijih u Beogradu. Nije jasno ni kako je klan mesecima ubijao tokom istrage, naočigled policije i BIA-е koja je na njih motrila.

KRIK: Nema odgovora ko je iz države pomagao ovom klanu

– Optužnica ne daje odgovor na pitanje ko je sve iz države godinama pomagao i davao podršku ovom klanu da izraste u jedan od najbrutalnijih u regionu. Nije optužen kao član ovog klana nijedan istaknuti policajac, ni političar, iako su mnoge veze koje je Belivuk imao sa ljudima iz države i javno razotkrivene. Zbog ovoga, optužnica je daleko od „remek dela”, kako ju je nedavno opisao predsednik Aleksandar Vučić – naveo je KRIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari