Vučić odlikovao Kona, Nestorovića, Pelemiša, novinare Pinka, RTS i Blica 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Srbija danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu Ane Brnabić i Predraga Kona saopštio je da će biti uručena odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Kovid-19.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su doktori Predrag Kon i Mijomir Pelemiš, dok je Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena pripao doktorima Branimiru Nestoroviću, Srđi Jankoviću, Branislavu Tiodoroviću, Danici Grujičić i Goranu Stevanoviću.

Vučić je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovao doktore Ivanu Milošević, Nebojšu Lađević, Mariju Zdravković i Radmilu Janković.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su Jelesije Radivojević, brigadni general i pukovnik Radivoje Anđelković, komandant privremenih bolnica „Beogradski sajam“ i „Arena“.

Društvu zaslužnih u borbi protiv kovida pridružila se i jedna spremačica, odnosno higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, Ana Stojković, ali i Branko Antić, taksista iz Beograda.

Zlatne medalje dobili su i institucije koje su se istakle u borbi protiv kovid-19, kao i ljudi koji su na njihovom čelu poput direktora KBC Dragiša Mišović Vladimir Đukić ili VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Od novinara ovim priznanjem nagrađeni su novinar Pinka Mladen Mijatović, novinarke RTS Ana Stamenković i Ivana Božović i njihov kolega sa javnog servisa Vladimir Zakonović, kao i novinarka Blica Milica Marković.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena dodeljen je Draganu Korugi, a Srebrna medalja za hrabrost – Borislavu Krnjajiću i Tomu Zorziću.

Srebrne medalje za zasluge dobili su Srđan Lazić, Petar Ćurčić, Milan Mladenović, Milan Jovanović, Negovan Ivanković, Momčilo Marić, Miroslav Ljiljak, Goran Petrović, Jovica Deljanin i Daliborka Radišić, dok je Zlatnu medalju za revnosnu službu dobio Zoran Smiljković.

Posthumno priznanje dobilo je 13 lekara, među kojima je i Miodrag Lazić iz KC Niš, odlukovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel i slikar Nikolaj Muhin, koji je oslikao Hram Svetog Save, takođe, su na listi nagrađenih.

Vučić je danas Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost odlikovao policajca Nebojšu Apostolovića, teško povređenog tokom julskih protesta ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Vučić odlikovao Kona, Nestorovića, Pelemiša, novinare Pinka, RTS i Blica 2
Foto:Beta/MUP Srbije

Apostoloviću koji je pripadnik Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Beograd, tokom protesta 8. jula su teško povređene noge.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu Apostolović odlikovan je za „uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti“.

„Velika mi je čast što sam odlikovan ovim ordenom, jer je to jedan od najviših priznanja za policijsku profesiju“, rekao je Apostolović i istakao da ga to odlikovanje obavezuje da se „još energičnije i snažnije“ bori protiv kriminala.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Kon: Svi koji se bore protiv epidemije su u borbi za odbranu otadžbine

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da odlikovanje Karađordjeve zvezde prvog reda, koje je dobio povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, za njega predstavlja „čast i ogromnu odgovornost“, kao i da ga posvećuje svojoj porodici.

Vučić odlikovao Kona, Nestorovića, Pelemiša, novinare Pinka, RTS i Blica 3

Kon, koji se obratio u ime svih koji su odlikovani zbog učešća u borbi protiv epidemije korona virusa, rekao je da su danas samo pročitana imena odlikovanih a da će uručenje biti posebno organizovano u boljim uslovima.

Kon je rekao da su među odlikovanima i zdravstveni radnici i oni koji to nisu, ali su pomagali u borbi protiv epidemije, kao i da je posthumno odlikovano 12 lekara i jedna medicinska sestra koji su život izgubili u borbi protiv kovid-19.

„U vreme kada je pandemija u velikom naletu u našoj zemlji svima koji brane živote naših građana treba da zahvalimo. Svi oni su u borbi za odbranu naše otadžbine tako što brinu o oboleleima“, kazao je Kon.

On je rekao da je istorijski danas Dan primirja kojim je završen Prvi svetski rat, da simbolički ovo nije dan slavlja ali je vreme časti i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv korona virusa.

Zbog mera protiv epidemije, objavljivanju imena odlikovanih povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu u predsedništvu su bili prisutni još samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, dok su se neki od dobitnika priznanja obratili video porukama.

Odlikovane medicinske sestre iz Novog Pazara i Sjenice

Novi Pazar,Sjenica – Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Muameru Turković, medicinsku sestru u novopazarskoj Opštoj bolnici, i posthumno Slavicu Gujanicu, iz Doma zdravlja u Sjenici. Obe su odlikovane zlatnim medaljama za zasluge.

Turkovićeva je, navodi se u saopštenju, odlikovana zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti covid 19.

Javnosti je postala poznata, kada je devojčici,koja je imala napad gušenja i kašlja, terapiju uključila ispred zgrade Dečjeg odeljenja, na kojem su tada bili smešteni pacijenti inficirani korona virusom.

Slavica Gujanica je posthumno dobila priznanje za „izuzetne zasluge i dela ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike Srbije“. Ona je, sredinom jula, preminula od posledica izazvanih korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari