Orden Legije časti uručen Ljubici Gojgić 1Foto: Medija centar

Novinarki Ljubici Gojgić uručen je danas francuski Orden nacionalnog reda Legija časti u rangu viteza zbog izuzetne i primerne karijere.
Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da se Gojgić orden dodeljuje zbog toga što je u svojoj zemlji branila demokratske vrednosti do kojih Francuska drži.

„Ljubice Gojgić, u ime predsednika Republike Francuske, odlikujemo vas nacionalnim ordenom Legije časti u rangu viteza“, rekao je ambasador uručujući orden.

Gojgić je naglasila da sa ponosom prima orden i da joj je čast što je ocenjeno da je njena karijera doprinela borbi za jačanje demokratskih vrednosti, posebno slobode govora i mišljenja.

„Pripadam slobodnoj generaciji koja je smela i htela i volela da govori o slobodi uopšte, pa i slobodi medija, koja je smatrala svojom obavezom da je osvaja i pravom da je nikome ne prepušta, ni vlasti, ni protivnicima, ni saveznicima“, rekla je Gojgić.

Kako je navela, stasala je u okruženju gde je borbenost imala prednost nad savitljivošću i da joj je drago da na prijemu vidi ljude koji veruju u ista profesionalna načela i danas u svetu legitimizovanih lažnih vesti, kulture isključivanja (cancel kultura), podobnosti i političke korektnosti.

„Mi se ne povlačimo“, poručila je Gojgić i istakla da društvo ne sme slobodu medija da posmatra ko stvar esnafa, političke milosti ili dogovora elita, već kao vrednost kojoj i samo mora da da podršku.

Košar je istakao da je Gojgić jedna od najcenjenijih novinarki na prostoru zemalja bivše Jugoslavije i ukazao da je njena karijera počela 1992. na Radiju Indeks, da se kasnije pridružila nedeljniku NIN, pisala za Demokratiju.

Posebno je istakao njen rad na televiziji B92 od 2001. godine i njeno izveštavanje iz Haškog tribunala, sa suđenja bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, pristupanju Srbije EU i dijalogu Beograda i Prištine.

„Kao profesionalac u svim okolnostima, istakli ste se svojim poštovanjem novinarskog kodeksa, a pri tome ste sa svojim sagovornicima zadržavali direktnost, bez snishodljivosti, što je odraz vaše nezavisnosti“, poručio je Košar.

Ukazao je i na njenu emisiju „Pravi ugao“ u kojoj uspeva „u političkom i medijskom okruženju koje je obeleženo snažnom polarizacijom političkih i društvenih ideja“ da intervjuiše najznačajnije sagovornike svih orijentacija.

„Kada je borba protiv manipulacija sa informacijama postala krucijalni izazov na evropskom i međunarodnom nivou, treba da podržavamo vaše angažovanje na promovisanju novinarske etike i principa“, rekao je Košar.

On je istakao da je Francuska privržena slobodi štampe i da je to jedna od temeljnih vrednosti EU, te da tu slobodu moraju da štite vlasti ne samo kroz zakone, već i kroz poštovanje prema novinarima i pluralizmu.

Gojgić se na kraju svog govora obrtila na francuskom i podelila sećanje na svog dedu koji je prošao golgotu u Prvom svetskom ratu i do kraja života govorio o dve otadžbine – Srbiji i Francuskoj.

„U sećanje na one koji su nam svojim herojstvom omogućili da živimo slobodno i ostavili obavezu da i sami branimo vrednosti za koje su se oni borili“, zaključila je Gojgić.

Orden Legije časti je najviše francusko odlikovanje koje je 1802. ustanovio Napoleon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari