Organizacija Građanske Vojvodine osudila pretnje novinarima 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) najoštrije je osudila najnovije pretnje programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću i novinarima istraživačkog portala KRIK i zatražila od tužilaštva da hitno procesuira odgovorne za ovu veoma opasnu kampanju, koja vodi izazivanju sukoba u društvu.

Veoma opasne laži koje se serviraju ovih dana u prorežimski tabloidnim televizijima i propagandnim tabloidnim glasilima režima o novinarima KRIK, kao i programskog direktora NDNV i novinara Dinka Gruhonjića predstavljaju otvoren poziv na njihov linč, ocenjuje se u saopštenju.

Tužilaštvo, kao i ostale odgovorne institucije koje ne reaguju na javne pozive na linč i huškanje na sukobe u društvu nisu samo saučesnici, već snose najveću odgovornost za katastrofalne posledice ovakvih gebelsovskih kampanja, ocenjuje GV.

Očigledno istu podršku vlasti režimski tabloidi imaju i u kampanji protiv novinara Dinka Gruhonjića, kojeg ponovo targetiraju kao neprijatelja države, očigledno osokoljeni nečinjenjem nadležnih organa u dosadašnjim pretnjama i napadima kojima je bio izložen. Podsećamo da je poslednji takav napad bio pre samo nekoliko meseci kada su na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom ispisani preteći grafiti upereni protiv njega, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari