U dve sobe i kuhinji prizemne zgrade od lakog materijala živi desetočlana porodica Gavrilović. Tata Zoran ima 36 godina, mama Danijela 30, a njihovih osam sinova rođeno je u razmaku od 11 godina.

Najmlađi je Mario koji je na svet došao krajem 2005. godine, Saša je od njega stariji godinu i po, Jovan ima šest, Svetislav sedam, Danijel devet, Aleksandar deset, Srećko jedanaest i Slađan četrnaest . Šestorica mlađahnih Gavrilovića stasalih za školske i predškolske obaveze svakodnevno prepešače nekoliko kilometara do prigradskog naselja odakle se autobusom prevezu do škole u Donjem Milanovcu. Krapaćos u kome su Gavrilovići juniori došli na svet jeste vikend naselje i u njemu još nije rešeno pitanje vodosnabdevanja, a i komšija, kako se završe lepi i topli dani, sve je manje. Sve to međutim ne smeta Gavrilovićima da iako više nego skromno, žive kao složna porodica iz priče.

– Živimo od dečijeg dodatka i materijalnog obezbeđenja porodice. Moj mužZoran radi za nadnicu u šumi, na građevini, u ćumuranama, tamo gde posla ima. Evo i sada par dana nije kod kuće, u obližnjem je selu gde trenutno ima posla – ispričala nam je Danijela.

Znajući koliko košta samo jedan đak nismo pitali kako je to sa tako malo para opremiti šest đaka. Trebalo je kupiti knjige, sveske, školski pribor, obući male Gavriloviće koji su, kako to s ponosom kaže mama Danijela, dobri đaci. Na sreću još uvek ima dobrih ljudi koji su spremni da pomognu. Tako je u septembru na adresu Gavrilovića sa Novog Beograda stigao paket školskog pribora, a sada mama Danijela može da odahne pošto će predstojeću zimu njenih osam sinova dočekati u toploj zimskoj garderobi za koju se pobrinula predsednica NVO Odbor za ljudska prava Majdanpek Mionka Nikolić.

– Želeli smo da na neki način pomognemo ovoj mnogočlanoj porodici. Odbor za ljudska prava obezbedio je zimsku garderobu, jakne, skafandere, dukserice, pantalone, majice za osmoricu dečaka i iskreno se nadam da ćemo biti u prilici da im još koji put pomognemo – rekla je za Danas Mionka Nikolićkoja dolazeći u posetu Gavrilovićima nije zaboravila ni slatkiše i sokove.

Mali Gavrilovići su se obradovali poklonima, a predškolac Jovan bio je voljan da odmah isproba dobijenu odeću . Ova dobra deca spremna su da pomognu majci kod ne malih svakodnevnih obaveza, a njihovim roditeljima najvažnije je da je njihovih osam sinova zdravo, veselo i da im bez obzira na skromne uslove učenje ide od ruke . U istočnoj Srbiji retke su porodice koje imaju troje dece, a primer Gavrilovića je nesvakidašnji. Kao da potvrđuje nepisano pravilo da para i dece nikada dosta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari