Oskrnavljen Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U kragujevačkom naselju Bagremar, na obodu Memorijalnog parka Šumarice, oskrnavljen je Spomenik stradalim Srbima i Jevrejima, koje su vojnici nemačkog Vermahta streljali 20. oktobra 1941. godine.

-Grad Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar i apeluje na nadležne službe da otkriju počinioce i primereno ih kazne. Spomen obeležje išarano je grafitima. To je čin kojim šaljemo lošu poruku javnosti i pred kojim nećemo da ćutimo, navodi se u današnjem saopštenju kragujevačke gradske uprave.

Podseća se, pritom, da je na tom mestu 20. oktobra 1941. godine nemačka vojska, u znak odmazde za svoje ubijene vojnike , streljala je 41. Jevreja i 81. Srbina.

Na tom mestu, svake godine, 20. oktobra, kao i u januaru, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, grad Kragujevac, zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela, šalje poruke mira i tolerancije, “uz sećanje na tragediju naša dva naroda”.

Spomen obeležje u Bagremaru, poklon je grada Bat – Jama.

To je samo jedna u nizu naših svetinja rasutih po Spomen parku Šumarice, koje predstavljaju opomenu čovečanstvu da se nikada i nigde više ne ponovi, ističe se u sapštennju gradske uprave koja se zahvalila radnicima JKP „Šumadija“ koji su tokom prepodneva očistili spomenik i još jednom apelovala na svest i savest o čuvanju naših svetinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari