Dan otvorenih vrata i slobodan ulaz u sve objekte kragujevačkih muzeja za vreme sretenjskih praznika 1Muzej „21. oktobar” Šumarice Kragujevac Foto: Z. S. M.

 

Za vreme sretenjskih praznika ulazak u sve kragujevačke muzeje biće bеsplatan. U okviru ovog muzejskog dana otvorenih vrata posetioci će moći da obiđu: Muzej „21. oktobar” u Šumaricama, Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetničku galeriju Narodnog muzeja, Kuću Svetozara Markovića, Mali likovni salon i legat Galeriju Nikole Koke Jankovića.

Dan otvorenih vrata muzeja u Šumaricama u Spomen parku počinje već danas, 13. februara povodom 50 godina od smrti slavnog slikara Petra Lubarde i nastaviće se sutra i prekosutra, tokom dana državnosti 15. i 16. februara

Iz muzeja u Šumaricama pozivaju posetioce da povodom pola veka od smrti jednog od naših najvećih umetnika, Petra Lubarde besplatno obiđu njegov legat, ciklus slika „Kragujevac 1941”, kao i stalnu muzejsku postavku u Spomen parku.

Petar Lubarda koji je izlagao u najprestižnijim svetskim galerijama, redovni član SANU preminuo je 13. februara 1974. godine u Beogradu.

U vrednoj umetničkoj zbirci muzeja „21. oktobar” posebno mesto pripada njegovom izuzetnom delu, ciklusu slika Kragujevac 1941, koji se nalazi i u okviru stalne muzejske postavke kao poklon velikog umetnika1969. godine Spomen-parku. Lubarda je uz ciklus ostavio testament sajedinim zahtevom – da dela nikada ne napuštaju grad.

Od otvaranja Muzeja 1976. godine, Lubardin ciklus postao je deo stalne postavke.

Zbirka se sastoji od 27 slika nastalih su između 1966. i 1968. godine, različitih suformata, od malog do monumentalnog. Rađene su upotrebom neuobičajenih veziva, mahom industrijskih: vinilskih i alkidnih smola, nitro veziva, akrilika…

Ovim ciklusom zaveštanom Kragujevcu Lubarda je posebno naglasio ideju o drami i tragediji, ali i nesalomivosti života uprkos smrti i razaranju. Jasnim asocijacijama i simbolima neosetno preklapa dve tragedije rata, ličnu, sopstvena teška iskustva izlogora Krems i kolektivnu, streljanje više hiljada civila Kragujevca i istovremeno obe podiže na bezvremene slojeve.

Po njemu: „Svaka tragedija je ljudska i nema lokalno obeležje”.

Lajtmotiv ciklusa bili su Njegoševi stihovi iz „Gorskog vjenca”: „Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokolenje.”

Osobenost dela je što svaka od 26 manjih slika predstavlja neku vrstu skice i pripreme za veliko platno „Dosta krvi, dosta ubijanja”, a istovremeno se većina njih mogu posmatrati i kao zaokružena, celovita dela koje šalju snažne poruke.

Ovim danima otvorenih vrata tokom praznika Dana državnosti Muzej „21. oktobar” obeležava i svoju godišnjicu jer je otvoren 13. februara 1976. godine.

Slobodan ulaz i u Sve objekte Narodnog muzeja

Narodni muzej Šumadije takođe će biti otvoren za posete na Dan državnosti 15. i 16. febraura u periodu od 10 do 16 sati.

Dan otvorenih vrata i slobodan ulaz u sve objekte kragujevačkih muzeja za vreme sretenjskih praznika 2
Narodni muzej Šumadije Kragujevac Foto: Z. S. M.

– U duhu obeležavanja državnog praznika ulaz će biti slobodan, kako bi omogućili svim našim sugrađanima kao i domaćim i stranim turistima koji borave u Kragujevcu, da pogledaju aktuelne stalne i tematske postavke i izložbe koje se nalaze u objektima Narodnog muzeja Šumadije, poručuju iz kragujevačkog Narodnog muzeja napoinjući da je za grupne posete je obavezna prethodna najava, zbog organizacije stručnih vođenja.

Posetioci će tokom četvrtka i petka moći da besplatno obiđu sve objekte ove ustanove: Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetničke galeriju, Kuću Svetozara Markovića, Mali likovni salon i Galeriju Nikole Koke Jankovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari