Osnivač udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" Luka Babić: Angažovanje policajaca u školama je potpuno promašena odluka 1foto FoNet Milica Vučković

Luka Babić učenik Treće beogradske gimnazije, predsednik i osnivač neformalnog udruženja srednjoškolaca “I mi se pitamo”, izjavio je za Danas da ne podržava pojačano angažovanje policajaca u školama jer ta odluka predstavlja samo saniranje štete, a ne prevenciju.

„Mislim da je to potpuno promašena mera,  to je saniranje štete, a ne prevencija da ona ne nastane. Policajci mogu samo da spreče da se tako nešto ne dogodi, a to nešto je već nekom palo na pamet i to je problem samo po sebi“, kaže Babić.

Prema njegovim rečima, da bi se ovakve stvari sprečile potrebno je da se stimulišu socijalni radnici, psiholozi i ostali kako bi svoj posao radili kako treba, a ne da se uvode mere represije.

Bivši ministar prosvete, Branko Ružić, podneo je ostavku četiri dana nakon tragičnog događaja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i mnogi su njegovu ostavku okratkterisali kao zakasnelu, sa čime se složio i naš sagovornik.

„Ostavka je trebalo da nastupi već u sredu uveče ili četvrtak ujutru, pa bi on onda izvukao ministarstvo iz cele situacije, ta ostavka je morala da se desi dosta ranije“, kaže Babić.

On dodaje da podržava ovu Ružićevu odluku, jer se tako nešto u našoj zemlji gotovo nikad ne dešava.

„Pozdravljam takav korak, u suštini zato što kod nas se, na žalost, ne srećemo sa takvim situacijama da ministri podnesu ostavku iz nekih moralnih razloga, tako da taj njegov korak apsolutno podržavam“, ističe sagovornik Danasa.

On kaže da je neposredno nakon tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, koju je i sam završio kao đak generacije, među srednjoškolcima u njegovom okruženju zavladalo stanje šoka, ali da se sada stvari polako vraćaju u normalu.

„Sad se na svu sreću atmosfera smiruje polako, iskreno, a u početku su bili svi šokirani. Teško je da se razume ova situacija i da se uopšte procesuiraju ovakve informacije, ali sad se sve vraća u normalu“, priča Babić.

Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge za rešenje situacije nakon tragičnog događaja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu među kojima je i da država pruži adekvatnu reakciju i „odreši nastavničke ruke“ kroz snižavanje tolerancije prema učenicima i povećanjem plata u prosveti.

„Što se tiče povećanja plata u prosveti to definitivno mora da nastupi, odnosno trebalo je da nastupi odavno, i to je nešto što svi znamo i svi vidimo. A ovo odrešavanje ruku nisam siguran kako da razumem i kako da prokomentarišem“, kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li zbog stavke o snižavanju tolerancije prema učenicima i „odrešavanju ruku“ nastavnika misli da su ovo saopštenje Prve beogradske gimnazije možda sastavljali i profesori pored učenika, Luka Babić odgovara:

„Ako su oni rekli da su učenici pisali , ja ću da im verujem , ali ne mogu da kažem da se u potpunosti slažem sa svime što je tu napisano“.

Jedna od najčešćih reakcija na tragediju na Vračaru bila je to da nastavnici i profesori nisu više strogi kao što su nekad bili i da su previše popustljivi prema đacima, pa smo pitali Luku, da li su našim školama potrebniji strožiji prosvetni radnici.

„Zavisi od pristupa do pristupa, strogi bi mogli da budu, ali razumno strogi, kao što i većina jeste. To je nešto što  podržavam i što je dobro. Da li bi možda trebalo pooštriti tu razumnu strogoću? Verovatno da bi trebalo“, zaključuje Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari