Đak generacije i osnivač udruženja "I mi se pitamo": Ko je Luka Babić i zašto ga slede srednjoškolci? 1Foto: Printscreen N1

„I mi se pitamo“ – poručilo je više desetina srednjoškolaca iz beogradskih srednjih škola, uzvikujući juče ispred sedišta Ministarstva prosvete da „neće maturu“.

Nisu ovi đaci protiv državne mature, upravo suprotno. Oni jesu za maturu onakvu kako je zamišljena, i kakvu je, uostalom, i samo Ministarstvo prosvete obećavalo.

Ali nisu za to da se nepripremljeno, na brzinu i s puno manjkavosti menja kompletan sistem upisa na visokoškolske ustanove, jer od toga zavisi njihova budućnost.

To što su predstavnicima srednjoškolaca, među kojima je bio i učenik Luka Babić, nadležni na prošlogodišnjem sastanku o državnoj maturi poručili da se ništa ne pitaju bio je povod da Luka sa još nekoliko vršnjaka pokrene peticiju, u kojoj đaci traže odgovore na koji način će završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje i upisivati se na studije.

Uspeo je Luka da ispred Ministarstva okupi veliki broj srednjoškolaca koji imaju iste dileme i na tome bi mu mogli pozavideti iskusni sindikalni lideri, budući da je jučerašnja predaja peticije bila masovnija nego mnogi protesti prosvetara u poslednjih nekoliko godina.

I ne samo to. Kako je to dobro primetila novinarka Biljana Lukić u svojoj objavi na Tviteru, Luka juče nije dozvolio Ministarstvu prosvete „da muštra decu kao da su botovi“.

Odbio je poziv pomoćnika ministra da se odmah sastanu, uz obrazloženje da nepripremljen i nenajavljen sastanak srednjoškolci smatraju neozbiljnim i nesvrsishodnim.

Otkako su pokrenuli peticiju, a tome ima nekoliko meseci, niko iz Ministarstva ih nije kontaktirao.

O tome kakav stav imaju prema razmišljanjima srednjoškolaca koje je Luka artikulisao u svom autorskom tekstu, objavljenom prošle godine na Peščaniku, svedoči komentar sa zvaničnog sajta Projekta državne mature: „Otvoreno pismo javnosti jednog učenika Treće beogradske gimnazije, ispred (nepostojećeg) udruženja srednjoškolaca, puno loših predubeđenja o državnoj maturi. Nedostojno ugleda portala na kom se pojavilo.“

Luka je završio OŠ „Vladislav Ribnikar“ kao đak generacije, a trenutno pohađa treći razred u Trećoj gimnaziji. U slobodno vreme najviše se bavi upravo temom državne mature, kao jedan od osnivača neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ i pokretača pomenute peticije.

U svojoj školi učestvuje u različitim aktivnostima, član je Učeničkog parlamenta, organizator koncerata đačkog benda Treće gimnazije.

Dva puta je učestvovao na Evropskom takmičenju iz geografije, na kome je lane osvojio srebrnu medalju.

Za sada razmišlja da studira psihologiju, ali ta odluka nije definitivna. Sebe vidi u društvenim naukama.

Luka ima mlađeg brata i sa roditeljima živi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari