Osnivač VK TV Zoran Milešević o opstanku medija: I dalje smo za bunt 1Foto:privatna arhiva

Pre tačno 23 godine u Kikindi je počeo sa radom VK radio, ubrzo potom i VK televizija, treba li reći da su uslovi bili teški u bremenitim devedesetim godinama.

Glasno kritičko mišljenje o nestanku države, autokratiji i razvratu garantovalo je i ovom mediju finansijke i egzistencijalne teškoće.

VK televiziju su devedesetih pokušali da zatvore šest puta ali je tek 2016. godine, rukovodstvo ove medijske kuće vratilo REM-u dozvole.

I sa pogašenim predajnicima, još uvek seju strah vlastima i nalaze način da se suprotstave, kao u pesmi “Bagra” koju su producirali.

Nedavna najava o pokretanju programa ove televizije izazvala je pravu hajku.

Osnivača VK televizije Zorana Mileševića je tužio naprednjak Milenko Jovanov, plakati sa njegovom slikom lepljeni su po Kikindi a autorka pesme bagra Jovana Popović je hapšena i tamičena.

U kakvoj atmosferi, političkoj i medijskoj, dočekuješ godišnjicu VK TV ?

List Danas i Radio 021 NS su nam generacija.

U razmaku od po svega nekoliko dana smo otpočeli rad, 13. juna 1997. godine.

Žao mi je što smo obustavili program nakon 19,5 godina rada. Zaista više nije bilo izdrživo.

Retko ko opstaje 20 godina u bilo čemu, naročito u poslovima koji nisu profitni.

A posebno su teški medijski koji se dnevno realizuju bez obzira na vikende, godišnje doba, kišu, sneg ili dečiji rođendan. Kada sam prošle godine razmatrao i najavio mogući povratak VK počelo je neviđeno režimsko ludilo i hajka protiv mene.

Devedesetih su nasilno gasili VK i oduzimali opremu a danas to rade montiranim sudskim postupcimna, krivičnim prijavama i tužbama. Pre mesec dana je u sudskom postupku odlučeno da Jovanovu platim 300.000 dinara.

Doduše u prvostepenom ali se kraj torturi, bez svrgavanja zla, ne nazire.  Taj iznos doživljam I knjižim kao iznuđenu pozajmicu koju će mi, nakon revizije poručenih presuda, vratiti sa kamatom.

Da li je moguće da je bilo lakše osnovati radio i televiziju devedesetih nego je u današnje vreme sačuvati ?

Da, neuporedivo lakše.

Druga su vremena i za život i za rad antirežimskih stanica kakva je bila VK. Potpuno je sužen prostor za svojeglave medije. N

isu sve diktature iste a nije ni okruženje koje podržava i staje u odbranu proganjanog medija ili novinara. Međunarodna zajednica je devedesetih bila super aktivna u svrgavanju zla a danas su im ti isti partneri.

A imaju i svoju rezervnu građansku Srbiju, sve prisutniju u režimskim medijima. Uz njihovo prećutkivanje je opozicija sa posebnim potrebama obezbedila projektno finansiranje za 10.000 neregularnih potpisa i sad je na domak 3 odsto prinosa od cenzusa. Ako nešto nije uporedivo sa devedesetim to je nedovoljno odlučnih građana da se otvoreno suprotstave ludilu.

Zaslugom strahovlade su skoro svi u nekom vd stanju, pred odlazak negde. Svi koji su u kriznim vremenima ponosno “neutralni” direktno podržavaju postojeće stanje. Ni najmanje nisu mudri kako sami sebi tepaju.

Na žalost ne znaju da rušenje diktatora nije samo prolaz kroz torturu i nevolje, svrgvanje zla je i neopisivo dobar osećaj. Ako niste spremni da stanete uz usamljenog buntovnika protiv razjarenog čopora, budite sigurni da ste slabić, ili u početnom stadijumu podmuklosti.    

Kojim temama bi se VK danas bavio, da li bi otvoreno zagovarao i podržavao bojkot koji je tebi očigledno blizak?

Bojkotom.

Iz bojkota će prirodno jačati opstrukcija i građanska neposlušnost. VK bi svakodnevno podsećao građane da su ih spopali strahovi iz lažnih tv-a odnosno da je i taj strah lažan.

One koje politika “ne interesuje” bismo pozvali da ne menjaju svoj jedva izgrađeni stav svi su isti. Lično mi je potpuno nebitno kakvo mišljenje neko ima o SzS ako neće glasno da izgovori i pobroji zlikovački tim, Vučić, Dačić, Slina, Brnabić, Vulin, Rističević, pink, happy, rts i klupa za rezerve DOS-a. Saborci su mi svi koji ne izlaze 21 juna, naročito oni koji kidaju okove i ruše logor, bez službenog naloga.

Šta je preostalo od nezavisnih medija u Kikindi i u kom formatu ?

Samo Kikindske, kao podlistak Danasa.

Nakon gašenja VK to je nedovoljno ali je svima koji žele da budu informisani prihvatljivo i važno.

A nezainteresovanoj većini nije dovoljno ni 20 lokalnih medija. Mislim da je podlistak odličan koncept i da će ga, pre ili kasnije, i ostali ugroženi mediji usvojiti. Nisam za VK baš siguran da je bio nezavisan ali je to odrednica koja najsigurnije stvara otklon od režimskih medija. Sigurno je samo to da smo, od nastanka pa do poslednje sekunde emitovanja programa, bili nepokolebljivo antifašistički obojeni i nastrojeni.

U političko informativnom programu smo bili potpuno zavisni od borbe protiv zla a u muzičkom krajnje isključivi blues, jazz i rock and roll. Takođe protiv zla

Kao producent pesme „Bagra“, koju izvodi Jovana Popović, šta dalje nameravaš i koje projekte spremaš ?

Svi koji su se i ranije borili protiv ratnih huškača i profitera jednostavno predvide poteze te iste bagre, na žalost i Jovanino nedavno hapšenje.

VK je to učinio u najavi spota bez greške, gde smo naveli da je pesma Bagra amandman zlatnom dobu.

U ovom izvanrednom trenutku, vladavine struke, zaista mi nije jasno zašto se žrtvokratija prepoznala i uvredila kada se “Bagra” obraćala autokratiji. Jovana, koproducent Sale Banjac i ja smo se nadali da bi “Bagra” možda mogla biti okidač za pokretanje malo šireg fronta r n roll bunta.

I “uspeli smo”, B. strana Bagre je u studiju. Za nijansu je kompleksnija i zahtevnija od A. strane ali se nadamo premijeri tokom leta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari