Ostaju li hoteli na Vlasini bez moćnog katarskog investitora? 1Foto: Idejno rešenje novog hotela na Vlasini

Prošle su tri godine od kada je pompezno najavljeno da će katarski milioner Ali Abdula Ms Al Maki kao novi vlasnik Hotelskog preduzeća „Evropa“ iz Surdulice, u čijem vlasništvu su jedan hotel u Surdulici, dva na Vlasinskom jezeru i jedan u Crnoj Travi svojim ulaganjima promeniti turističku sliku na ovom području.

Tada je najavljeno da će prema idejnom rešenju novi hotel „Trejs“ biti u stilu radova nedavno preminule arhitektice Zahe Hadid i da će potpuno promeniti sliku centralnog dela oko samog jezera.

Hotelsko preduzeće Evropa po ceni od 1,08 miliona evra katarski milioner kupio je najavljujući kompletnu rekonstrukciju smeštajnih kapaciteta u poprilično devastiranim hotelskim objektima izgrađenim pedesetih godina prošloga veka. To se pre svega odnosilo na Motel „Promaja“ na Vlasini Okruglici i za hotel „Vilin lug“ u Crnoj Travi. Zahtevnu rekonstrukciju trebalo je uraditi i u Hotelu „Vlasina“ u neposrednoj blizini najvećeg veštačkog jezera na Balkanu. Kao novi vlasnik Hotela „Srbija“ u centru Surdulice, katarski biznismen trebalo je da rekonstruiše kompletne smeštajne kapacitete, kao i kuhinju.

Menadžer celog hotelskog kompleksa, na razdaljini od četrdesetak kilometara od Surdulice do Crne Trave, Goran Anđelković, više nije na toj funkciji. Kako je rekao novinarima, „on je videvši da ceo projekat ide u drugačijem pravcu od prethodno najavljenog izašao iz posla“. On je naveo za portal OK Radija, da su nakon što je katarski biznismen na licitaciji kupio preduzeće isplaćene najpre obaveze prema zaposlenima u iznosu od oko pola miliona evra.

– U rekonstrukciju je u dva navrata uloženo još 500 hiljada evra, a izmireni su i nagomilani troškovi za struju i komunalije, a onda je iz neobjašnjivih razloga ceo posao stao, naveo je Anđelković i sam nemajući konkretan odgovor o daljoj sudbini preduzeća koje i dalje u vlasništvu stranog biznismena.

Na licu mesta situacija je usred sezone sasvim neočekivano tiha. U hotelu na Vlasinskom jezeru gosti ne mogu da prenoće, jer su sobe u objektu zatvorene, a ne radi ni depadans koji se nalazi u sklopu zgrade. Gostima se nude samo skromne ugostiteljske usluge. Motel „Promaja“ i Hotel „Vilin lug“ su zatvoreni za goste. U Hotelu „Srbija“ u Surdulici mogu se samo organizovati svadbena i rođendanska veselja, ali i to se dovodi u pitanje, s obzirom na nejasne odnose vlasnika prema zaposlenima, što ugrožava ionako skromno poslovanje.

U gradskoj upravi u Surdulici nemaju nikakva saznanja o „daljoj sudbini ugostiteljskog preduzeća“, jer ne postoje „nikakvi kontakti sa vlasnikom iz Katara , ali ni njegovim zastupnicima u Srbiji“. Očigledno je da je sada na potezu država i nadležno Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, smatraju u lokalnoj samoupravi u Surdulici. Da li će doći do raskida ugovora sa katarskim biznismenom, i preduzeće ponovo ponuđeno na prodaju potpuno je neizvesno, dok se iz daleke zemlje ne oglasi još uvek aktuelni vlasnik koji je izgleda „zaboravio“ na svoju milionski vrednu imovinu na jugu Srbije.

Sve manje turista na jezeru

Ukupni smeštajni kapaciteti u svim objektima HP „Evropa“ iznose oko 250 ležajeva sa više velikih restoranskih sala. U jeku sezone na Vlasinskom jezeru gostima u najvećem broju iz susedne Bugarske dostupna su dva privatna objekta, Hotel „Narcis“ i Vila „Best“, što se ocenjuje kao nedovoljno i što smanjuje broj turista iz drugih delova Srbije, koji bi ovde došli na odmor i u rekreativni ribolov, obzirom da se Vlasinsko jezero nalazi na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara. Ovde su doskora boravile sportske ekipe iz zemlje i inostranstva na bazičnim pripremama, ali poslednjih godina njihov broj je, pre svega zbog neadekvatnih smeštajnih kapaciteta bitno smanjen.

Novi vlasnik hotela u Vranju

Ruski biznismenski konzorcijum odnedavno je novi vlasnik Hotela Vranje i celokupne imovine. Već su počeli i grubi radovi na sređivanju objekta hotela u centru grada koji ima površinu od preko sedam hiljada kvadratnih metara. Vranje bi uskoro na samom ulazu u grad kod autobuske stanice trebalo da dobije novi hotel sa zatvorenim bazenom, koji se prema nezvaničnim informacijama nalazi u vlasništvu takođe rusko-srpskog finansijskog konzorcijuma, obzirom da se na zgradi vijori pored zastave Srbije i ona Ruske federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari