Posle samo pet dana takmičenja na Australijan openu broj srpskih predstavnika sveo se samo na dvoje najbolje rangiranih igrača – Novaka Đokovića i Jelenu Janković. U osmini finala njima društvo neće praviti prošlogodišnja finalistkinja Ana Ivanović, koja je i u Melburnu nastavila trend loših rezulatata na grend slem turnirima. Peta igračica sveta od osvajanja titule na Rolan Garasu nije uspela ni na jednom narednom velikom turniru (Vimbldon, US open i sada Australijan open) da ode dalje od trećeg kola.

Da prava borba po običaju počinje od treće rudne osetilo je sve troje srpskih igrača u singlu. Aktuelnom šampionu Novaku Đokoviću puno muke zadao je 127. igračATP liste Amerikanac Amer Delić, koji je trećem teniseru sveta uzeo prvi set od početka turnira – 3:1 (6:2, 4:6, 6:3, 7:6). Srbin će se u osmini finala sastati sa Kipraninom Markosom Bagdatisom (97. na ATP listi). Njih dvoijca su dva puta odmeravali snage, oba meča su odigrana 2007. na Vimbldonu i Mastersu u Rimu i oba puta bolji je bio Đoković.

– Možda sam na terenu izgledao samouvereno, ali verujte da nisam bio. Imao sam mnogo sreće. Ali, sreća vam je nekad neophodna da biste pobedili. Amer zaslužuje svako poštovanje. On zaslužuje vaš aplauz. Ima jedan od najboljih servisa na Turu. Bilo mi je jako teško da ga pročitam. Nekada teška pobeda u ranoj fazi turnira može da vam donese dodatno samopouzdanje u nastavku – izjavio je Đoković.

Ovaj duel obeležili su i incidenti koji su izazvali srpski i bosanski navijači. Tokom meča na tribinama je bilo mirno, međutim, organizatori nisu mogli da odahnu jer su ozbiljni sukobi usledili na ulicama Melburna odmah po završteku meča.

Težak posao u trećem kolu imala je i Jelena Janković. Najbolja igračica sveta i prošlogodišnja polufinalistkinja je posle 100 minuta naporne borbe savladala Japanku Ai Sugijamu – 2:0 (6:4, 6:4).

– Kao i svi prethodni mečevi protiv Sugijame, i ovaj je bio veoma težak. Ona je iskusna i kvalitetna teniserka, tako da sam morala pošteno da se izborim za svaki poen. Ovo mi je tek treći meču godini, imala sam dosta dugu pauzu po završetku prošle sezone. Ipak, malo po malo ulazim u svoj prepoznatljivi ritam – objasnila je Jelena Janković.

U osmini finala Jankovićeva će igrati protiv Francuskinje Marion Bartoli. Njih dve su do sada odigrale šest mečeva i imaju izjednačen skor.

– Poslednji put igrale smo pre dve godine i to na Vimbldonu, koji se igra na potpuno drugoj podlozi i teško je uporediti taj mečsa našim duelom u Melburnu. Znam samo da će biti teško – poručila je Jankovićeva.

O protivnici u osmini finala neće razmišljati Ana Ivanovićjer je posle dva sata i 45 minuta igre poražena od Ruskinje Alise Klejbanove – 2:1 (5:7, 7:6, 2:6). Eliminacijom Ivanovićeve izjalovila se mogućnost duela sa Jelenom Dokić, koja se na najbolji način vratila tenisu. Australijska teniserka srpskog porekla plasirala se u osminu finala pošto je savladala Dankinju Karolinu Voznijacki rezultatom – 2:1 (3:6, 6:1, 6:2).

Osmina finala

Mečevi srpskih tenisera za četvrtfinale Melburna biće odigrani u noći između subote i nedelje

Novak Đoković- Markos Bagdatis

Jelena Janković- Marion Bartoli

Zimonjići Nestor razočarali

Najbolji muški dubl na svetu, koji je i u Melburnu bio postavljen za prvog nosioca, Nenad Zimonjići Danijel Nestor eliminisan je u drugom kolu Australijan opena od Poljaka Lukasa Kubota i Austrijanca Olivera Maraha – 2:0 (7:5, 6:4). Poljak i Austrijanac u 11 servis gemova Zimonjića i Nestora, aktuelnih šampiona Vimbldona, došli su do šest brejk lopti i realizovali tri, dok su Srbin i Kanađanin pet puta imali brejk šansu i samo jednom oduzeli servis protivniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari